Događanja

IZNIMNA BIOLOŠKA I DRUŠTVENA VAŽNOST

Međunarodni je dan zaštite močvare i močvarnih staništa

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta. Najpoznatije močvarno područje u Slavoniji i Baranji je Park prirode Kopački rit

Parku prirode Kopacki rit, najveca europska mocvara   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se kao podsjetnik na iznimnu biološku i društvenu važnost tih područja te na Konvenciju o zaštiti močvarnih područja koja je na taj dan 1971. potpisana u iranskom gradu Ramsaru.

Tu je Konvenciju potpisalo 116 država, među kojima i Hrvatska. Iz Hrvatske na Ramsarskom popisu su Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve te ribnjaci Crna Mlaka.

U Slavoniji i Baranji najpoznatije močvarno područje je Park prirode Kopački rit koji je jedan od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi. 

Ovo područje tijekom godine značajno mijenja svoj izgled, ovisno o intenzitetu plavljenja, pretežno iz Dunava, te mnogo manje iz Drave. Najveće je rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj. U njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a velika bioraznolikost od 2000 bioloških vrsta odraz je bogate flore i faune parka.

U močvarnim područjima živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta.