Požeško-slavonska

GLAVNE AKTIVNOSTI ODVIJALE SE U KAZNIONICI U POŽEGI

Održana završna konferencija projekta ma#me

Udruga Roda danas je održala završnu konferenciju projekta ma#me. Njime već dvije godine osnažuju zatvorenice za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada

Kaznionica i zatvor u Pozegi   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media servis

"To je projekt koji je nastao iz potrebe. Nama su se počele javljati zatvorenice iz kaznionice u Požegi pismima, opisujući svoje probleme. Vidjeli smo da se radi o velikom broju djece i tako se Roda koja se bavi ugodnim temama, okrenula se izrazito stigmatizirajućoj temi,", pojasnila je Ivana Zanze iz Udruge. 

Glavne aktivnosti odvijale su se u kaznionici u Požegi.

"Kroz projekt smo imale aktivnosti koji su pomagale zatvorenicama da im djeca dođu u posjet i djeca su u prosjeku udaljena 200 km od svojih majki. Radi se o siromašnim obiteljima koji nemaju za put," rekla je Zanze. 

Problem je bio i što neke zatvorenice nisu bile spremne za susret s djecom

"Roditelji misle da će ga na taj način zaštititi i nerijetko ne priznaju djetetu da su na odsluženoj kazni zatvora. Djeca takve stvari saznaju, načuju i onda njihova istina u njihovim glavicama puno gora nego što jest. Zato je važno da su one pripremljene na te posjete, da je pravosudna policija i osoblje priprem,ljeno i da se prepoznaju potrebe djeteta čiji su roditelji u zatvoru."

Brojne aktivnosti bile su posvećene senzibiliziranju javnosti na ovaj problem

"Mislimo da je u tome naš najveći uspjeh, jer se o toj djeci više priča, udruge se polako uključuju, ali i ministarstvo se otvara u suradnji s udrugama."

U planu su i novi slični projekti: "Jedan je čitalački program za očeve u tri hrvatske kaznionice, Glina, Lepoglava i Požega, drugi je razvijanje socijalnog poduzetništva u šivaonice u kaznionici u Požegi i nadamo se da će ostale organizacije civilnoga društva uključiti se u brojne probleme djece čiji su roditelji u zatvorima."