Požeško-slavonska

GRADSKI MUZEJ POŽEGA

Osječka izložba minijatura iz povijesti slavonskih obitelji od 18. do 20. stoljeća

U Gradskom muzeju Požega svečano je otvorena izložba “Ljupki čuvari uspomena”, na kojoj su izložene 32 minijature iz Muzeja Slavonije u Osijeku.

Ilustracija   FOTO:Dusan Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Zbirka slika i okvira Muzeja Slavonije prvi put su izložene skupno na ovaj način, a donose zanimljive spoznaje o izradi i prikupljanju minijatura na osječkom području.

Izložene minijature obuhvaćaju razdoblje od 1770. do 1926. godine, a rad su stranih ili putujućih umjetnika. Neke s kraja 18. stoljeća nisu potpisane, pa se ne znaju autori. Minijature na izložbi pokazuju raznolikost tehnika izrade. Naručitelji tih umjetnina, a također i kolekcionari, bili su slavonsko plemstvo, kao i bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskog sloja.

Izložene minijature pokazuju različite važne događaje koji su bili povod slikanja minijatura: obilježavaju rođenje i smrt, zaruke i vjenčanja, slikane su zbog razdvojenosti voljenih osoba, da naglase društveni status portretiranog. Najbrojnije su minijature na bjelokosti, slikane akvarelom, pastelom ili temperom. Posebno su zanimljive minijature izrađene u vosku pa bojene te dekorativne minijature rađene u tehnici kolaža ili slikane temperom na staklu (profili i siluete). 

Najveći broj izloženih portretnih minijatura sačuvan je iz vremena bidermajera, koji predstavlja uzlet izrade minijatura. Uglavnom su djela cijenjenih austrijskih portretista i minijaturista. Autorica izložbe je Andreja Šimičić, kustosica Muzeja Slavonije, a na otvorenju je govorio i ravnatelj MSO-a Denis Detling.