Ostalo

MINISTARSTVO TURIZMA

Ukida se energetski certifikat za apartmane

Privatni iznajmljivači apartmana od danas neće imati obvezu izrade energetskog certifikata, najavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Lovro Kuščević   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Nakon konzultacija s mojim i stručnjacima Ministarstva turizma, donio sam odluku. Ona je u skladu s odlukama i Europske komisije. Danas ću potpisati pravilnik. Dakle, od danas naši iznajmljivači nemaju tu obvezu". Upitan što s onima koji su certifikat već platili, Kuščević je rekao da je i sam među njima. Svima ostalima savjetovao je da učine isto.

"Mislim da je to dobra stvar, poticajna. Potičem sve koji to dosad nisu napravili da nastave s time, bez obzira što to više nije obveza. Jer to je preduvjet da uspiju povući sredstva i iz naših i iz europskih fondova za obnovu svojih zgrada. Svima nam je u interesu da znamo stanje naših zgrada, naših apartmana. Naravno i državi je u interesu da zna stanje zgradarstva. Dakle, nastavite s certificiranjem. A Ministarstvo upravo izrađuje program temeljem kojeg će se moći povući novci za obnovu i uštedu zgrada", rekao je ministar Kuščević.