Osječko-baranjska

PISALI GRADONAČELNIKU I DIREKTORU

Kriza i kaos u Unikomu izašli izvan lokalnih okvira – u rješavanje se uključio nacionalni Sindikat

Kaotična situacija u gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom nije više tema o kojoj se naveliko bruji samo u Osijeku. Naime, kriza je u tolikoj mjeri ozbiljna da se u njezino rješavanje uključio i krovni sindikat komunalnih radnika, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Sindikat je uputio pismo gradonačelniku Vrkiću i direktoru Davoru Viću u kojem traže hitno rješavanje situacije   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Slučaj u kojem je došlo do sukoba između radnika i voditelja radne jedinice Zelenilo u sklopu gradskog poduzeća Unikom izašao je izvan lokalne razine. Naime, na zahtjev povrijeđenih radnika na sastanku održanom 22. veljače (ponedjeljak)  pored sindikalnih čelnika oba sindikata radnika Unikoma i predsjednika radničkog vijeća bili su nazočni i za pomoć u zaštiti radničkih prava uključeni i županijski povjerenik SSSKH-a za Osječko-baranjsku županiju te pravna zastupnica županijskog SSSKH-a. O svim događanjima upoznata je i središnjica ureda Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Iz središnjice je poručeno kako će se stati u zaštitu prava radnika te su uputili i dopis gradonačelniku Ivanu Vrkiću i direktoru Unikoma Davoru Viću u kojem traže ispitivanje činjeničnog stanja i što hitnije rješavanje ovog slučaja.

Podsjetimo, imenom i prezimenom deset radnika Zelenila podnijelo je prijavu Upravi Unikoma protiv rukovoditelja Borovca optužujući ga za mobing, sustavno maltretiranje i narušavanje privatnosti, osnovnih građanskih prava i sloboda. Povod je jedna privatna proslava radnika koja se dogodila u jednom osječkom kafiću, izvan radnog vremena, koju je netko neovlašteno snimio. Te je snimke, navodno audio i fotografije, sutradan jednom od radnika predočio Borovec, kao dokaze da ti radnici spremaju zavjeru protiv Borovca i pomoćnog skladištara. Radnici su u prijavi naveli kako to nije prvi put da ih se prati izvan njihova radnog vremena pod izgovorom, kako kažu, izmišljenih zavjera protiv rukovoditelja RJ Zelenilo te su izrazili sumnju da ih je određena osoba snimala prema Borovčevu nalogu. U prijavi su ponovili kako je podosta radnika protiv Borovca već podnosilo prijave zbog kršenja radničkih prava, nepridržavanja preraspodjele radnog vremena, sustavnog maltretiranja i mobinga.

HSP: „Tražimo hitnu tematsku sjednicu gradskog vijeća“

Zbog ozbiljne situacije, pa i ekscesa u tvrtkama i ustanovama u vlasništvu Grada Osijeka, a koji su dospjeli u širu javnost, Drago Marković i osječka podružnica HSP-a zatražili su da gradonačelnik sazove tematsku sjednicu Gradskog vijeća.

Marković je jučer održao konferenciju za novinare na kojoj je sa zabrinutošću taksativno podsjetio na događanja u trima tvrtkama.

Spominje tako nezadovoljstvo djelatnica ustanove Dječji vrtić koje su u javnost izišle s, istina anonimnim, pismom - upozoravajući na postupke ravnateljice te ustanove.

"U Ukopu je sve zakazalo, kako je moguće da u jednom razdoblju nestane golem iznos novca od grobne naknade", pita Marković, te podsjeća na aferu “grobno zlato”, ali i na određene ljude koji rade u Upravi te tvrtke. Naposljetku, javni je pogovor da je stanje i situacija u Unikomovoj Radnoj jedinici “Zelenilo” nepodnošljiva, što Marković potkrepljuje informacijom kako je od 70 zaposlenih njih 60 podnijelo pisanu pritužbu na voditelja.

"Ovo što se događa u sustavu gradskih tvrtki isključivo je posljedica političkog kadroviranja", mišljenja je Marković, pa i zato smatra da gradonačelnik Vrkić što prije treba organizirati tematsku sjednicu Gradskog vijeća.