Događanja

UNAPRIJEĐENJE MEDICINSKE STRUKE

Obilježava se Hrvatski Dan liječnika

Hrvatski dan liječnika obilježava se još od 1874. godine kada je grupa od dvadeset i jednog liječnika utemeljila liječničko društvo, kako bi unaprijedila medicinsku struku

Ilustracija   FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
Piše: Republika.eu/Ministarstvo zdravlja

Od 1914. godine, kada je u Hrvatskoj i Slavoniji bilo 386 liječnika, njihov broj porastao do 1940. godine, kada je u Banovini Hrvatskoj bilo 1780 liječnika. 

Bez obzira na višegodišnji, blago rastući trend broja liječnika prema broju stanovnika, taj je pokazatelj još uvijek ispod prosjeka zemalja članica Europske unije. Krajem 2015. godine u zdravstvenom sustavu radilo je na neodređeno i određeno radno vrijeme radno vrijeme 14.391 doktora medicine. 

Nastavlja se i trend feminizacije liječničke profesije pa je danas liječnica 62 posto, u odnosu na 1989. godinu kada je udio liječnica po prvi put nadmašio udio muškaraca i bio je 50,2 posto.

U radnom vijeku svaki liječnik trajno se educira, prati nove znanstvene spoznaje i koristi nove medicinske tehnologije.

Hrvatski dan liječnika obilježava se kako bi se ukazalo na društveni značaj i položaj liječnika te na njihov stručan, odgovoran i kompleksan rad prožet etičkim i humanim odnosom prema bolesnicima.