Književnost

PROČITAO 189 KNJIGA U 2015. GODINI

Igor Mavrin dobitnik nagrade za najčitatelja GISKO-a

Tradicionalno, već šestu godinu za redom Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek dodijelila je nagradu za najčitatelja. Prvi puta ta nagrada pripala je muškarcu. Dobitnik je Igor Mavrin koji je nagradu zaslužio pročitavši čak 189 knjiga u 2015. godini.

Igor Mavrin dobitnik nagrade za najčitatelja GISKO-a   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Igor Mavrin nije niti brojao koliko je naslova pročitao prošle godine, a jučer je dobio svoju zvijezdu na zidu najčitatelja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku. Do ove godine tu su nagradu osvajale samo žene.

"Sad sam tek čuo podatak da je to bilo 189 knjiga, nisam imao dojam da je, da smo dosegli tu brojku. Znači blizu smo 200, znači to je ljestvica postavljena za ovu godinu vjerojatno. Ali ne, šalim se. Pa u biti čitam i klasičnu književnost i suvremenu književnost i stručnu literaturu, pratim znači povijest, filozofiju. Stvarno nekakva područja interesa koja mi se otvaraju kroz koju sezonu", kazao je Igor. 

Ovom prilikom Igor je nagrađen s paketom knjiga. Istaknuo je da čita i preko računala, ali i dalje mu je draže čitanje knjige u papirnatom, izvornom obliku, a za čitanje koristi svaki trenutak koji može.Igor je član GISKO-a više od 10 godina, te mu više nije jednostavno pronaći naslov koji mu već nije bio u rukama. Osim broja pročitanih knjiga i dugogodišnjeg članstva, za ovu nagradu potrebno je ispuniti i druge kriterije, vraćanja knjiga na vrijeme i sudjelovanja u ostalim aktivnostima knjižnice. Muškarcima je tako u 2015. godini osvjetlan obraz, ali apsolutni rekord još uvijek drži žena. Naime, Marija Buslaver je u 2013. godini pročitala čak 358 naslova.