Tech

NEMOJTE OLAKO UPISIVATI SVOJE PODATKE I BROJ RAČUNA

Kako prepoznati e-mail prevaranata?

Sve više ljudi u Republici Hrvatskoj koristi internetsko bankarstvo i trguje online. Banke i servisi za elektroničko plaćanje štite naše osobne podatke, no s druge strane prevaranti koji haraju internetom postaju sve kreativniji u izvlačenje naših podataka i brojeva računa. Jednom kada se domognu tih podataka bez većih problema mogu počistiti naše račune, a novac je kasnije gotovo nemoguće vratiti.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Paypal jedan je od najpoznatijih servisa elektroničkog plaćanja koji omogućuje jednostavno i sigurno plaćanje putem interneta. No opasnosti na internetu, koji je plodno tlo za prevarante, vrebaju iz svakog prikrajka, a kada je riječ o našim bankovnim računima, valja biti sto posto siguran da osobne podatke upisujemo na pravo i provjereno mjesto.Postoje detalji na koje valja obratiti pozornost i koji nam govore je li riječ o pravim stranicama ili prevarantskim. Paypal, na primjer ima posebu zelenu oznaku pored web adrese i to je neupitan dokaz da je riječ o originalnoj stranici. Najbolji savjet je u svakom slučaju, oprez. 

"Znači biti oprezan, dobro pogledati i provjeriti te e-mail adrese jer najčešće one imaju neku grešku. Možda nije paypal nego paypall ili ima dva slova A ili dva slova P, ne može biti identična paypalovom e-mailu. Jedna bitna stvar, niti paypal, niti jedna stranica vas neće tražiti da upisujete svoje osobne podatke, podatke o svojoj kreditnoj kartici ili vašu lozinku i ime s kojim ste se registrirali. Znači to te tvrtke ne rade. Čim je to nešto zatraženo u mailu, da vi ispunite neki formular iz privitka ili nešto takvo. To je već prvi znak za uzbunu, prvi znak da je nešto sumnjivo i takve stvari se trebaju prijaviti Centru za sigurniji Internet kako bi mi takve mailove mogli označiti.", kazao je Boris Radanović, koordinator Centra za sigurniji internet. 

Centar za sigurniji Internet možete kontaktirati putem njihove web stranice www.csi.hr ili putem besplatnog telefonskog broja 0800 606 606.