Kazalište

LIKOVI SLIKOVNICE "NIJE ME STRAH" NA KAZALIŠNIM DASKAMA

Predstava djeci i odraslima poručuje da su svi strahovi samo u njihovim glavama

Istina je djeco, u našim se glavama krije svašta – od prekrasnih misli do strašnih, najstrašnijih strahova koje samo naše glave mogu smisliti. Poruka je to slikovnice Dubravke Pađen Farkaš, a koju je ekipa Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića pretočila u predstavu.

Predstava djeci i odraslima poručuje da su svi strahovi samo u njihovim glavama   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Likovi slikovnice «Nije me strah» stigli su na kazališne daske Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. A ono što poručuju djeci, pa i odraslima je da su svi strahovi samo u njihovim glavama.

"A zapravo je priča slojevita, kao i svaka priča. Ona je krenula kao terapija za djecu koja se boje koječega, racionalnoga i iracionalnoga. Onda, na kraju, kad se okrenete oko sebe i vidite da živite u svijetu u kojem se svi nečega bojimo. I mi odrasli se bojimo puno toga. A otkud dolazi sav taj strah? Iz neznanja"', kazala je autorica predstave Dubravka Pađen Farkaš.

Zato, kaže, trebamo početi učiti o stvarima oko sebe i te strahove pretvoriti u mudrost. A baš to pošlo je za rukom glavnom junaku ove priče kojeg su oživjeli Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković i Edi Ćelić

"Veliki je užitak zapravo raditi po nekom takvom tekstu koji je užasno zapravo promišljen i duboko razmišlja o djeci i njihovim problemima. Meni osobno je bio veliki izazov raditi s ovakvom jednom lutkom zbog toga što ona ima svoje nekakve zakonitosti koje su zapravo užasno, užasno zahtjevne, ali kroz nekakvu komunikaciju i suradnju sa svojim partnericama Aleksandrom Colnarić i Aretom Ćurković smo uspjeli oživjeti ovaj lik" - istaknuo je glumac Edi Ćelić.

A na tom uspjehu zahvaljuju i redateljici predstave Ljudmili Fedorovoj koja već dugo surađuje s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića. 

"To je već četvrta predstava tu u Osijeku i meni je svaki put zadovoljstvo. Zato što svaki put otkriješ nešto novo i tu su već kao prijatelji, ali u smislu da možeš biti slobodan, zato što kad sam došla prvi put, onda ja sam još imala tremu kako ću izgovoriti, a sad uopće to ne razmišljaš, nego samo govoriš o poslu. Zato što, možemo biti prijatelji u životu, ali kad radimo, onda mi radimo neki zajednički posao koji nas skuplja" - kazala je redateljica.

S obzirom da je "Deveta ovčica", predstava koju je prethodno režirala osvojila čak 19 nagrada, velika su očekivanja i za ovu. No, kako kaže, svaka predstava ima svoju sudbinu. A kada je o sudbini ove predstave riječ, iz Dječjeg kazališta poručuju: "Nije nas strah". Jer su, kako kažu, i reakcije na današnjoj pretpremijeri bile jako dobre. A svi oni koji se žele suočiti sa svojim strahovima i pobijediti ih, mogu pogledati premijeru ove predstave već sutra.