Događanja

IZLOŽBA "CRNA ŠUMA" DAMIRA HOYKE U OSIJEKU

Fotografije posljedica požara kao upozorenje na neodgovorno ponašanje

Za rast šume potrebne su godine, a za njen nestanak tek nekoliko dana ili čak sati. Znaju to dobro stanovnici Pelješca kojeg je prošlo ljeto poharao katastrofalan požar koji je iza sebe ostavio zastrašujuće prizore. Njih je svojim objektivom ovjekovječio poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka, a rezultat je putujuća izložba „Crna šuma“ kojom je autor želio upozoriti publiku na posljedice neodgovornog ponašanja pojedinaca. Izložba je stigla i u osječki Muzej Slavonije.

Fotografije posljedica požara kao upozorenje na neodgovorno ponašanje   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Vatrogasci su složni – čovjekova nepažnja uzročnik je požara u više od 80% slučajeva. Jedan takav slučaj predstavljen je i na izložbi Damira Hoyjke koji je strašne posljedice požara prikazao kroz niz umjetničikh fotografija.

"Damir Hoyka je svojim artističkim pristupom uspio stvoriti umjetničke fotografije koje šalju jednu snažnu poruku a to je poruka o važnosti odgovornog ponašanja. Fotografije zapravo izgledaju sablasno i šokiraju promatrača, a zapravo je to upravo ono što smo htjeli postići da se promatraču duboko urežu u sjećanje koje su posljedice neodgovorbog ponašanja“ - kazala je na otvorenju izložbe Nina Francetić, urednica časopisa Vatrogasni vjesnik.

Izložbu koja obilazi hrvatske gradove, podupire i Hrvatska vatrogasna zajednica, a sve je krenulo iz Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. U njemu je smješten najveći postav vezan za isključivo vatrogasce.

"On se nalazi u Varaždinu zbog važnosti samog grada za hrvatsko vatrogastvo, odnosno priča o dobrovoljnom vatrogastvu u RH je krenula upravo iz Varaždina. Svakako svima preporučam da dođu i vide naš muzej i uživaju u povijesti hrvatskog vatrogastva“ - ističe Vedran Runjić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva.

A što se tiče Hoykine izložbe „Crna šuma“ ona se u Osijeku u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije može pogledati do 23. ožujka.