Osječko-baranjska

OBLJETNICA MAĐARSKE REVOLUCIJE 1848.

U Osijeku obilježen važan datum za mađarsku povijest

Petnaesti ožujka mađarski je nacionalni praznik kojim se slavi početak Revolucije iz 1848. godine. Ovaj važan povijesni datum za Mađare tradicionalno se obilježava i u Osijeku, a tim povodom Mađarsko kulturno društvo Nepkor upriličilo je prigodni program.

U Osijeku obilježen važan datum za mađarsku povijest   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Revolucija iz 1848. prvi je korak u borbi za slobodu i prava Mađara – čulo se na obilježavanju 168. obljetnice ispred spomen ploče Mihalja Antala koja se nalazi na pročelju Mađarskog kulturnog društva Nepkor. Ploča je postavljena 2005. godine uz pomoć Mađarskog Parlameta, ali s obzirom na oštećenja napravljena je nova.

"U čast jednog stanovnika, seljaka mađarske Retfale koji je 1848. bio redovni član Parlamenta u Budimpešti i isticao se svojim prijedlozima i svojom aktivnošću u parlamentu“ - kazao je Daniel Magdika, predsjednik MKD Nepkor.

Ispred spomen ploče položeni su vijenci, a uzvanike je pozdravio i generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj, Antonio de Blasio.

Inače, pored općih značajki europskih ustanaka protiv feudalnih vlastodržaca te borbi za druga temeljna ljudska prava, revolucija je prvenstveno imala karakter mađarske borbe za samostalnost i nezavisnu državu.

Po pitanju ostvarenja prava u današnjem vremenu, pripadnici mađarske nacionalne manjine su poručili kako to uspjevaju u onoj mjeri koliko je to moguće u datoj situaciji.