Kazalište

„UŽIVAJTE U ČAROBNOM SVIJETU LUTKARSKE UMJETNOSTI!“

Svečano otvoreno 21. Vukovarsko lutkarsko proljeće

Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji svečano je otvoreno 14. ožujka na svečanim otvorenjima u Otoku i Vukovaru. U gradu Otoku u Domu kulture „proljeće“ Lutkarsko proljeće otvoreno je uz kazališnu predstavu „VANZEMALJCI“ Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac

Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji svečano je otvoreno 14. ožujka na svečanim otvorenjima u Otoku i Vukovaru   FOTO:KAZALIŠNA DRUŽINA „ASSER SAVUS“
Piše: Republika.eu

Na svečanom otvorenju u Vukovaru pročelnica za kulturu i turizam Grada Vukovara Marina Sekulić naglasila je kako su u gradu Vukovaru – gradu domaćinu iznimno ponosni što mogu omogućiti da djeca gledaju brojne predstave iz cijele Hrvatske i dijaspore, te se na taj način upoznaju s lutkarskom umjetnošću. 

Festival je svečano otvorila zamjenica ministra kulture RH Ana Lederer rekavši kako je upravo publika ta koja ovaj festival održava živim i vitalnim, te se na festivalu odgajaju i stvaraju novi gledatelji i ljubitelji kazališta.Poželjela je najmlađima uživanje u čarobnom svijetu lutkarstva.

Nakon svečanosti otvorenja u Gradskom muzeju u Vukovaru dodijeljene su nagrade za životno djelo „Zvonko Festini“ na području lutkarstva. 

Ovogodišnji su dobitnici dr.sci. Antonija Bogner Šaban, glumica osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Lidija Helajz te Petar Šurkalović dugogodišnji ravnatelj Lutkarskog kazališta iz Mostara. Primajući nagradu Petar Šurkalović je istaknuo kako je u 55 godina rada ostvario preko 200 uloga, režirao desetak predstava, te bio osnivač nekoliko važnih festivala. Zaključio je makismom da „za djecu traba raditi kao i za odrasle, samo još bolje.“ 

Glumica, redateljica i dramska pedagoginja Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića naglasila je kako joj je izuzetna čast dobiti nagradu koja nosi ime Zvonka Festinija, te da nema većeg priznanja od priznanja kolega i struke. U obrazloženju nagrade Jasminka Mesarić je dodala kako se Lidija Helajz rodila s ljubavlju prema lutkarstvu, te da je to rezultiralo plodonosnom i uspješnom karijerom. 

Ove je godine nagrada dodijeljena i, kako je u obrazloženju istaknula prof. Livija Kroflin, osobi koja je skrivena iza knjiga i radova, a nemjerljivo je važno za hrvatsko lutkarstvo upravo to što je zapisano jer to ostaje za povijest. Dodala je da znastveno istraživački radovi o lutkarstvu u Hrvatskoj započinju upravo s laureatkinjom dr. sci. Antonijom Bogner Šaban. 

Nakon dodjele nagrada održan je prigodni program pod nazivom „Naš prijatelj Zvonko Festini“ u kojemu su se kolege, prijatelji i suradnici prisjećali veselih anegdota iz bogatog životnog puta ovog velikog umjetnika.

Uz brojne predstave u gradovima, općinama i mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, danas, 15. ožujka s početkom u 12 sati bit će održana i Izborna skupština krovne lutkarske organizacije – Hrvatskog centra UNIMA. Skupština će biti održana u Ružičkinoj kući u Vukovaru, a birat će se novi Upravni odbor udruge, te novi predsjednik.