Društvo

NAVIKE ŠKOLARACA

Preskaču doručak, satima pred ekranom, opterećeni školom

Sve manje školaraca u Hrvatskoj redovito doručkuje i vježba, a pred ekranima provode dnevno više od dva sata.

Ilustracija   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Dio je rezultata međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika iz 40 zemalja u kojem je 2014. sudjelovalo više od 210 tisuća učenika petih, sedmih i prvih razreda srednje škole.

Kad je riječ o većini zdravstvenih pokazatelja i dobrobiti učenika, situacija u Hrvatskoj slična je onoj u većini ostalih zemalja. Pokazalo je istraživanje predstavljeno u nacionalnom Zavodu za javno zdravstvo. Odgovori gotovo šest tisuća djece i tinejdžera pokazuju da su izrazito opterećeni školom, koju manje od njih vole samo vršnjaci u Estoniji. Prema socioekonomskom statusu, Hrvatska je na sredini ljestvice, kao i trendu rasta broja računala u obiteljima. Iako neki nemaju nijedan, sve više vremena su pred zaslonom računala, mobitela, televizorom.

"Za internet, slanje poruka, društvene mreže...vidimo da je više od 20 posto učenika dva i više sata dnevno pred računalom iz tih razloga. Pogotovo puno 15-godišnjaci", kaže voditeljica istraživanja dr. Ivana Pavić Šimetin.

Iako svjesni štetnosti pušenja, mnogi s 15 i ranije posegnu za cigaretom po čemu su pri samom neslavnom vrhu zemalja. Kao i po tjednom konzumiranju alkohola. U toj dobi školarci su i seksualno aktivni, no u prosjeku su pri dnu ljestvice, iza vršnjaka iz Armenije. Zabrinjava, međutim, polovična razina zaštite, posebno kod djevojaka, upozorava dr. Dijana Mayer.

"Taj rani početak spolne aktivnosti, dok se mladi još razvijaju i emocionalno i kognitivno, naravno ima povećane rizike za neželjenu, neplaniranu trudnoću i od spolno prenosivih infekcija. Uglavnom zbog zlouporabe ili neuporabe kondoma i drugih kontracepcijskih sredstava", ističe Mayer.

Trećina 15-godišnjaka u Hrvatskoj misli da je pretilo, a na nekoj vrsti dijete je čak 24 posto djevojaka. Istovremeno, iako ima pomaka ka većoj tjelesnoj aktivnosti u toj dobi, još uvijek su prisutne loše prehrambene navike s preskakanjem najvažnijeg obroka - doručka i previše gaziranih napitaka. Stručnjaci se slažu da je istraživanje tek početak, a promjene na bolje nužnost. Uz dozu optimizma profesorica socijalnog rada Marina Ajduković rezimira:

"Tu smo u fazi pregovaranja s donositeljima političkih odluka. Proračun se danas donosi. Gdje su djeca, gdje su ove stvari?", zaključila je Ajduković.