Ostalo

MARIĆ O TUŽBI BANAKA

Prerano je da se Vlada očituje

Nekoliko banaka pokrenulo je postupak protiv države na Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske. Dio banaka tek čeka službeni odgovor vlade, nakon čega će moći započeti proces na sudu. Traže naknadu štete od oko 8 milijardi kuna..

Zdravko Marić   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Banke su pokrenule postupak zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti uzrokovane Zakonom o konverziji koji je usvojila prošla vlada. Kažu, nanesena im je šteta u iznosu od 8 milijardi kuna, koju bi država morala vratiti utvrdi li se arbitražnim postupkom da takav zakon nije smio biti donesen. Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako zna za tužbu, ali da je još rano da se Vlada o tome očituje.

"Budemo se očitovali, još je prerano za govoriti", rekao je Marić.

Bivši ministar Boris Lalovac stoji iza odluke o konverziji kredita, a vezano uz tužbu banaka u intervjuu kolegama s Rovinj FM-a Lalovac je rekao da im to nije pametno.

"Mora priznati, osobno je bilo dosta pritisaka. I dan danas ne čujem baš lijepe riječi iz tog miljea prema meni. Mene to baš puno ne zanima. Meni je draže kada mi zadovoljni građanin čestita da se ipak pomoglo u najugroženijim dijelovima", rekao je Lalovac.

U Udruzi Franak su ocijenili da su predstavnici vlasti proteklih mjeseci trebali razgovarati s bankama i poručiti im da će im uvesti porez na aktivu ukoliko krenu u postupak protiv države. I dalje nije kasno da se to učini, kaže Goran Aleksić..

"Ovo je udar banaka na državu koje ovdje zarađuju milijarde. Sad će navodno izgubiti, ali ustvari neće izgubiti nego je to preplaćena kamata koju vraća dužnicima kroz konverziju pa je to bolje i za banke i za dužnike", rekao je Aleksić.

No, ministar Marić je kaže spreman razgovarati sa svima, ali mora misliti na cjelokupnu sliku gospodarstva i proračuna, poručio je nedavno u intervjuu Media servisu..

"Naravno da moram voditi računa i o reperkusijama same te konverzije i zakonskih rješenja koja su bila, sigurno da imamo i određena pitanja iz Brisela i Europske komisije tako da na neki način trebam sa svim tim skupa upravljati".