Književnost

ŠAROLIKI PROGRAM

Najavljen program 5. Noći knjige

Peta po redu Noć knjige održat će se 22. travnja. Manifestacija će se održati u 216 gradova diljem Hrvatske. Sudjeluje 450 raznih institucija koje su pripremile više od tisuću programa. Najveći broj programa odvija se u Zagrebu, a krovna instuticija ovog događaja je Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Noć knjige ove je godine posvećena dvojici velikana…

Ilustracija   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Riječ je o Williamu Shakespeadru i njegovom djelu De Cervantesu, kojima obilježavamo 400. obljetnicu smrti. Zahvaljujući Noći knjige, Hrvatska će dostojno brojnim programima obilježiti ove obljetnice koje se slave u cijelom svijetu."

Najavila je Dobrila Zvonarek iz NSK. Prije 100 godina objavljene su Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić pa će dobar dio programa biti posvećen i ovom djelu. Službeno otvorenje je na Dan planeta Zemlje, točno u podne u NSK-u…

"I ove ćemo godine, kao i svaki put, predstaviti najnovije rezultate istraživanja tržuišta knjiga u RH. Otvorit ćemo i izložbu Kadar za čitanje, retrospektiva 2013-2015. Riječ je o izboru iz izložbi fotografija Kadra za čitanje koje smo u razdoblju od 3 godine provodili mi kao Noć knjige u suradnji s Fotoklubom Zagreb."

S programom u Noći knjige sudjeluju i Narodne knjižnice, ove godine 140 knjižnica iz cijele Hrvatske sudjeluje u službenom program, istaknula je Zdenka Sviben…

"Ukupno je prijavljeno 530 programa. neke knjižnice imaju više, neke manje, ali velik je broj dosta inovativnih programa s obzirom na teme koje su nam ponuđene. Brojne su se knjižnice s obzirom na svoje dječje odjele opredijelile da poprate ovu stotu obljetnicu prvog izdanja Priča iz davnine."

Noć knjige obilježit će se u čak 28 vrtića te u 121 školi. Pripremljen je i poseban program u zagrebačkom ZOO vrtu te u tzv. Vlaku knjige i prijateljstva, koji će voziti na relaciji Ozalj - Karlovac - Ozalj - Kamanje - Bubnjarci - Metlika - Ozalj. Što se tiče knjižara, njih više od 100 diljem Hrvatske u Noći knjige imat će posebne popuste, potvrdio je Slavko Kozina iz izdavačke kuće Naša djeca…

"Važan dio lanca u cijeloj ovoj priči, uključuju se sa svojim najjačim argumentima, a to su popusti i dulje radno vrijeme, u noć i duboko u noć. Pokušat će se motivirati građane da uđu u prostor, međuknjigu, i uključe se atraktivnim popustima u cijelu priču."

Sve će se, naglašava Kozina, vrtjeti oko toga da ljudi, odnosno djeca počnu više čitati…

"Taj dio o važnosti čitanja se može povezati s inicijativom koja će biti također naglašena u sklopu cijele ove priče, a to je nacionalna strategija poticanja čitanja koju je pokrenula cijela književna branša preko zajednice nakladnika i ostalih koji su prepoznali važnost knjige."

Svake godine Noć knjige ima humanitarni karakter. Ove godine domaći nakladnici donirat će slikovnice i knjige djeci u Udruzi Krijesnica. Također, u brojnim institucijama tijekom Noći knjige prikupljat će se knjige za knjižnice i potrebite, a NSK poziva sve da se priključe u akciju Knjigom za knjige, kojom se prikupljaju redstva za nabavku udžbenika i školskih knjiga za djecu iz socijlano ugroženih obitelji. Knjige i novac prikupljaju se u predvorju NSK, koji će po završetku akcije prikupljeni iznos udvostručiti. Što se tiče detaljnog programa pete po redu Noći knjige, isti možete pronaći na web stranici nocknjige.hr.