Književnost

MANIFESTACIJA ''U SVIJETU BAJKI''

Umjesto Ivane Brlić-Mažuranić, “brend” Slavonskog Broda je rafinerija

Gotovo pola stoljeća Slavonski Brod dostojno obilježava manifestaciju “U svijetu bajki”, posvećenu velikoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić, ove godine i 100. obljetnici njezina remek-djela Priče iz davnine.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Sedmodnevna događanja s nizom zanimljivih programa, kazališnih predstava, radionica, slušaonica, izložbi, predstavljanja književnika i njihovih djela..., svake godine okupi desetak tisuća školaraca s brodskog i područja cijele Hrvatske, no nakon tjedan dana, sve se vraća uobičajenoj kolotečini u kojoj gotovo da se ne spominje slavna književnica koja je čak tri puta nominirana za Nobelovu nagradu, a sva svoja djela napisala je u Slavonskom Brodu i na ljetnikovcu Brlićevac, u brodskom Vinogorju.

Prvu je popularnost stekla i potvrdila se kao književnica već sa Šegrtom Hlapićem 1913., a njezino kapitalno djelo Priče iz davnine, prevedeno je na mnoge svjetske jezike, što je dokaz da se Ivana i danas čita i da je zanimljiva, podsjeća profesorica Jasna Ažman, autorica dugogodišnjih Brodskih spomenara. Ažman naglašava kako je, nakon Ogulina u kojem je rođena, Slavonski Brod udajom postao Ivanin grad u kojem je proživjela 46 godina. 

Grad je prije četiri godine od nasljednika otkupio kuću književnice sagrađenu 1885. godine, zaštićeni spomenik kulture, kako bi u konačnici postala ono što Brođani odavno zaslužuju i priželjkuju - muzej u kome će posjetitelji spoznati duh Ivanina stvaranja i vidjeti kako je Slavonski Brod i prije jednog stoljeća bio srednjoeuropski grad.

''Kroz trogodišnji projekt ministarstva dosad je uloženo 970.000 kuna u obnovu krovišta, pročelje i dvorišnu stranu zgrade, a u pripremi su elaborati i projektna dokumetacija za unutrašnje uređenje'', navodi gradonačelnik Mirko Duspara, svjestan kako je za konačni završetak kuće i budućeg muzeja potreban višemilijunski iznos kuna, što ne može postići bez pomoći ministarstva i EU fondova.