Događanja

ISTRAŽIVANJE POVIJESTI SARVAŠA I SAMO POSTALO DIO POVIJESTI

Predstavljen katalog "Sarvaš - neolitičko i eneolitičko naselje II"

Tijekom prošle godine Muzej Slavonije bio je domaćin izložbe "Sarvaš-Gradac, povijest jednog lokaliteta" kojoj je tema bila prošlost arheološkog istraživanja na ovom nalazištu. Izložba je zatvorena, no dio bogate građe, kao i priče o istraživanju i istraživačima pronašli su svoje mjesto u drugom katalogu "Sarvaš – neolitičko i eneolitičko naselje" koji je jučer svečano predstavljen.

Predstavljen katalog "Sarvaš - neolitičko i eneolitičko naselje II"   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Prva istraživanja na lokalitetu Sarvaš-Gradac potječu još iz devetnaestog stoljeća, a nalazi iz tih istraživanja objavljivani su u svjetskoj literaturi. Velika istraživanja vođena su tijekom drugog svjetskog rata - 1942. i 1943. godine, a predvodio ih je njemački arheolog Robert Rudolf Schmidt koji je poznat i kao otkrivač vučedolske golubice. Po završetku rata dio materijala i građe je završio u Muzeju Slavonije, a dio u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Priča o povijesti zagrebačke građe bila je temelj prvog dijela kataloga "Sarvaš – neolitičko i eneolitičko naselje", dok se danas predstavljeni drugi dio bavi osječkom, kazala je jedna od autorica Jacqueline Balen:

"Ono što je ustvari ovaj tom puno važniji zato što obuhvaća jedan veliki dio arhivske građe, arhivske građe koja prije nije bila poznata, a koja se tiče samoga života i rada tog poznatog njemačkog arheologa Roberta Rudolfa Schmidta i otkriva neke pojedinosti samog njegovog rada tijekom drugog svjetskog rata".

Važnost Kataloga istaknuo je i ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling koji je kazao kako izložba kojoj je Muzej bio domaćin prošle godine nastavlja živjeti kroz katalog, no i kako će zahvaljujući njemu rezultati istraživanja biti dostupni širem krugu budućih istraživača:

"To je izuzetno značajan lokalitet nedaleko ovdje od Osijeka na kojem se može doista promatrati jedan kontinuitet života od mlađeg kamenog doba pa sve negdje do srednjeg vijeka, tako izuzetno značajan lokalitet, a evo katalog daje jedan segment istraživanja sa tog lokaliteta, prezentiramo ga javnosti za buduće istraživače, za sve one koji žele više možda znati o vučedolskoj kulturi koja se rasprostirala i ovdje na ovom našem tu prostoru".

Autorice kataloga o lokalitetu Sarvaš su viša kustosica Muzeja Slavonije Dragana Rajković te muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu Jacqueline Balen.