Gastro

ZDRAVOM PREHRANOM DO ŽIVOSTI

Proljetne salate za obnovu energije

Proljeće je na vratima. Konačno smo dočekali sunčane i toplije dane. Vrijeme je da se pokrenemo i da nakon dugotrajne zime vrijeme iskoristimo za šetnje, izlazak u prirodu, vježbanje i regeneraciju organizma. Ako uz to planirate izgubiti i pokoji kilogram viška, proljeće je pravo vrijeme za promjenu prehrane koju treba temeljiti na povrću bogatom vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima.

Piše: Republika.eu/Žena.hr

Zato bi svakodnevna prehrana treba biti bogata šarenim povrćem i voćem koji su najbolji izvor ovih vrijednih i ljekovitih spojeva. Osvježavajuće, ukusne sezonske salate pravi su izbor. Mogu poslužiti kao mali obroci i predjela, te kao prilozi brojnim jelima, posebice mesu i ribama. 

Salate su zdrave i okrepljujuće, a s obzirom na šarenilo boja koje vlada na tržnici, pripremajući raznovrsne maštovite salate, na tanjuru najčešće ne izostane ni pravi užitak za oči.

 

Radič

Radič, poznat i pod imenom crvena cikorija, ima crveno-ljubičaste listove s bijelim žilama. Listovi imaju gorak okus, a najčešće se upotrebljavaju u pripremi salata, narezani na rezance ili manje komade. Tamnocrvena boja radiča upućuje na bogat antioksidativni sastav, čija je uloga u ljudskom organizmu od velike važnosti jer sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na stanice, što može dovesti do vrlo ozbiljnih oboljenja kardiovaskularnog sustava, dijabetesa ili raka. Antioksidansi također imaju moć da na prirodan način uspore starenje. Radič je odličan samostalno pripremljen u salati ili u kombinaciji s drugim salatama, u klasičnom octenom preljevu, te s maslinovim uljem. Ako radič začinjavate s bučinim uljem i octom s mirisnim biljem, njegov gorkasti okus gotovo će se izgubiti.

 

Rikula

Odličan je izvor vitamina K i vitamina A, te kalcija, magnezija i vitamina C, a sadržava i antioksidanse koji štite od brojnih bolesti. Osim specifičnog okusa, rikolu odlikuje i odlična tekstura, uzorak i boja. Odlična je napravljena samo kao salata, a sve što treba je malo soli, maslinovo ulje, malo octa i nekoliko kapi limunovog soka. Rikulu možete bez problema ubaciti i u juhe, ide uz škampe, a poseban okus daje mesnim i ribljim jelima s roštilja te jelima od divljači u kombinaciji s pinjolima i orasima.

Više pročitajte na Žena.hr