Gospodarstvo

PRIVATIZACIJA

Što će ostati od Podravke?

Protekla godina ostat će zapisana u "Podravkinoj" povijesti jer je stvoren temelj za pozicioniranje u sam vrh najuspješnijih prehrambenih kompanija na području regije Adria, ističe Zvonimir Mršić.

Ilustracija   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Slobodna Dalmacija

"Podravka" ubrzava rast i nakon 2015. godine kad su joj prihodi narasli na 3,78 milijardi kuna, rekordna neto dobit na 389 milijuna kuna (četiri puta više nego godinu prije), kad je provela dokapitalizaciju u vrijednosti 510 milijuna kuna svježeg kapitala i sve uložila u razvoj – kupnju slovenskog "Žita", što je daleko najveća akvizicija u povijesti "Podravke".

Prema procjenama 2017. godine "Podravka" će pokazati svoj puni kapacitet. Zvonimiru Mršiću u to vrijeme istječe petogodišnji mandat, pitanje je tko je nasljednik. Neki smatraju da je dobro vodio kompaniju, ali nešto se pita i nedavnu dokapitalizaciju Milanovićeve vlade od 106 milijuna kuna,

Slobodna Dalmacija navodi nekoliko imena kao mogućih nasljednika Mršića na čelu Podravke. Marko Kolaković, predsjednik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, te profesor zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta na Katedri za ekonomiku poduzeća je jedan od njih za kojeg je kupovina slovenskog Žita bila pogrešna odluka. Marin Purcar, član HSS-a koji se sada nalazi u Zvečevu no potječe iz Podravke. Stanislav Biondić, član HDZ-a koji se trenutno nalazi u Belupu također navodno želi mjesto u Podravci.

Orešković i njegova Vlada prema najavama planiraju dio prihoda od privatizacije ostvariti i kroz prodaju dionica Podravke, no HSS i njegov predsjednik Beljak su oštro protiv, pa i pod cijenu izlaska iz koalicije.

Vlasnički udjel države je trenutno 25,4 posto, dok gotovo 40% drže mirovinski fondovi. Kako će na kraju završiti priča sa pokušajem privatizacije Podravke, tek je za vidjeti. 

IZVOR: Slobodna Dalmacija