Gospodarstvo

PROJEKT MINISTARSTVA PODUZETNIŠTVA

Objavljen poziv na dostavu prijava za program ‘Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća‘

Do arbiražnog postupka u slučaju INA-MOL nije trebalo ni doći jer će on za RH biti preskup ako u njemu izgubimo, izjavio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat na press konferenciji povodom predstavljanja poziva za program„ Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća“ vrijednom gotovo 23 milijuna kuna.

Darko Horvat   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kad je pitanju arbitraža s mađarskim MOL-om ministar se pita hoće li u slučaju da u njemu izvučemo deblji kraj netko preuzeti odgovornost ili biti sankcioniran zbog eventualnih kazni koje ćemo morati plaćati. Poručio je da u Vladi u ovom trenutku nitko ne razmišlja o prijevremenim izborima, te je odbacio priče o ultimatumima unutar koalicije u kojima se spominje i HDZ-ov zahtjev da se odustane od arbitražnog postupka.

"U ovom trenutku nitko nikome ne postavlja uvjete. Imamo različite stavove. Danas će se dogoditi jedna koordinacija koja će iznjedriti zajednički stav, ja u ovom trenutku ne pretendiram nikakva rješenja. Molim samo da paralelnim arbitražnim postupcima uđemo u jedan sustav pregovora s kolegama iz mađarskog MOL-a, sa svojim strateškim partnerom," rekao je Horvat.

Ministar pojašnjava da bi se na rezultate arbitražnog postupka mogli načekati i do 15 godina, a da cijelo to vrijeme INA treba živjeti, investirati i u konačnici postati ono što je temeljnim ugovorom trebala biti - regionalni igrač. Uvjerava Horvat i da će Vlada u iduća dva tjedna imenovati sve pomoćnike, te da će se kroz nekoliko dana kompletirati ljudi koji će voditi javna poduzeća. Inače, Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je danas poziv na dostavu prijava za program„ Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća“ vrijedan 22,8 milijuna kuna. Bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj namjenjena su novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzećima.

"S intenzitetom moguće potporne mjere između 150 tisuća i milijun i pol kuna, i svaka inovacija koja bude valorizirana na takav način, moći će dobiti bespovratnih sredstava 90 posto. Vrlo skoro nakon ovog natječaja imat ćemo i novi natječaj kojim ćemo omogućiti da se one inovativne ideje koje budu praćene ovim natječajem komercijaliziraju i dođu do tržišta."