Događanja

KOMARICA VLASTIMA

Počnite objektivno suočavanje s događajima poraća i Domovinskog rata

Na Bleiburgu se obilježava 71. obljetnica bleiburške i tragedije Križnoga puta iz svibnja 1945. kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetke tisuća pripadnika poražene vojske NDH i civila.

Biskup Komarica   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodeći misu rekao je da je Bleiburško polje jedan od simbola posljedica totalitarizama i ideologija.

‘‘Na ovom potresnom mjestu koje simbolizira mnoge stotine znanih i još više neznanih i neistraženih masovnih grobnica naših sunarodnjaka, osobito na području Hrvatske, Slovenije i BiH, likvidiranih u suprotnosti s međunarodnim pravom tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, iz naših srdaca morala bi se vinuti usrdna molitva: Bože, daj nam svima svoj mir. Svoj, a ne mir robova, niti prijevremenih grobova‘‘, rekao je Komarica. U ime mira pozvao je na odlučno i objektivno suočavanje s događajima iz prošlosti, apelirajući posebno na predstavnike vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

‘‘Da poput mnogih svojih kolega iz drugih europskih naroda odbace pritisak dosadašnje višedecenijske javne šutnje. I započnete trezveno, odlučno i objektivno suočavanje s dramatičnim i tragičnim događajima s kraja 2. svjetskog rata, neposrednog poraća. Ali i iz vremena samog 2. svjetskog rata i Domovinskog rata i njegovih, za dio našeg naroda u BiH fatalnih posljedica.‘‘, rekao je banjolučki biskup. ‘‘Učinimo svi zajedno djelo milosrđa u godini milosrđa. Pokopajmo konačno naše mrtve. Oni to konačno od nas očekuju.‘‘, poručio je Komarica.

Njegove poruke na središnjoj komemoraciji slušala je brojna delegacija, predvođena predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, nekoliko ministara te izaslanica predsjednice. Na Bleiburg je stiglo i sedamdesetak autobusa iz cijele regije. Uz brojne hrvatske zastave, neizostavni dekor i ove godine one s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni‘. Kako javlja N1, Počasnom vodu HV-a austrijska policija oduzela je protokolarno oružje kojim su namjeravali na komemoraciju, a bit će im vraćeno po završetku.