Kino & Film

IN MEMORIAM

Umro glumac Bata Živojinović

Glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici u Beogradu, javljaju "Novosti".

Umro glumac Bata Živojinović   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / N1

Zdravlje Bate Živojinovića krajem travnja naglo se pogoršalo. Upućen je u bolnicu gdje su se liječnici borili za njegov život, a prije tjedan dana zbog gangrene mu je amputirana noga.

Srčani, potom i moždani udar, pa gangrena koju je pokušavao izliječiti zakomplicirali su posljednjih mjeseci njegovo stanje. Prije dvije godine godine Bata se ozlijedio na snimanju filma 'Led'. To je, vjeruju liječnici bilo presudno.

Rođen je 5. 6. 1933. godine. Svoj talent za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statist u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao se upisati na na Kazališnu akademiju u Beogradu i uspio je iz trećeg pokušaja.

Filmski debi imao je 1955. u filmu Pesma sa Kumbare. Bata Živojinović odigrao je više filmskih uloga od bilo kojeg glumca u povijesti jugoslovenske kinematografije.

Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napušta kazalište, Živojinović je započeo epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić, u čijim će gotovo svim kasnijim filmovima Bata Živojinović igrati glavne uloge.

Tijekom šezdesetih se filmovima poput Kozara (za koju je nagrađen u Puli) i Bitka na Neretvi ustoličio kao jedna od najvećih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije.

Jedan od najpoznatijih njegovih filmova je Valter brani Sarajevo, koji je postigao veliki uspjeh i u Kini.

Izvor: N1