Književnost

ŽIVOT I DJELO ILIJE GLAVOTE

Knjiga Pjesma gladi predstavljena na Odjelu za kulturologiju

U prostorijama Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u utorak, 31. svibnja 2016., u 19 h predstavljena je knjiga „Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891. – 1916.)“, u suautorskom aranžmanu dr. sc. Domagoja Tomasa i Kristine Malbašić

Predstavljena je knjiga „Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote   FOTO:Odjel za kulturologiju
Piše: Republika.eu/ Priopćenje

Knjiga je suizdavački pothvat Odjela za kulturologiju, Matice hrvatske Osijek i Matice hrvatske Grude te ujedno predstavlja prvi naslov u novom nakladničkom nizu Odjela za kulturologiju, pod nazivom Edicija kulturna povijest.

Nazočnima se na početku pozdravom obratila pročelnica Odjela za kulturologiju, doc. dr. sc. Ivana Žužul, a zatim je riječ dobio doc. art. Anđelko Mrkonjić, koji je kontekstualizirajući Glavotino stvaralaštvo i propitujući njegovu korespondentnost prema suvremenicima, poput Ilije Jakovljevića i Antuna Branka Šimića, naposljetku zaključio da se u njegovim književnim pokušajima „ponajviše osjete odjeci zakašnjelog romantizma“. Recenzent knjige doc. dr. sc. Ivan Trojan u svom je izlaganju istaknuo da se radi „o jednom u nizu zaboravljenih autora koji pripadaju širem okviru književnosti kršćanskog nadahnuća“, dok je Kristina Malbašić, interpretirajući i vrednujući Glavotine prozne pokušaje, došla do zaključka „da se radi o literariziranim usmenim predajama i legendama“. Konačno, Domagoj Tomas postavio je pitanje „mogućeg utjecaja Glavotine smrti na promjenu paradigme Šimićeva stvaralaštva u smjeru ekspresionizma“, na kraju dodavši da se zahvaljuje svim suradnicima na knjizi. Cjelokupan program vodila je Gordana Lesinger, asistentica na Odjelu za kulturologiju.

Knjigu je moguće nabaviti po redovitoj cijeni od 69 kn.