Glazba

HPD "LIPA" ZAKLJUČILA USPJEŠNU SEZONU

Održan koncert HPD Lipa na Jankovcu sa svjetskom praizvednom skladbe "Lisica

Odličnim nastupom na zanimljivoj i atraktivnoj lokaciji, u Park šumi Jankovac, u sklopu koje je održana i svjetska praizvedba skladbe "Lisica" Andreje Gribl, Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek u subotu, 2. srpnja 2016., službeno je zaključilo još jednu uspješnu pjevačku sezonu u sada već 140 godina dugoj bogatoj povijesti Društva

Održan koncert HPD Lipa na Jankovcu   FOTO:HPD Lipa
Piše: Republika.eu/ Priopćenje

Lipašice i lipaši u Park šumu Jankovac stigli su na poziv i u organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, Parka prirode Papuk i Planinarskog doma Jankovac. U prekrasnoj prirodnoj oazi Park šume Jankovac Lipa je, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, održala polusatni koncert izvodeći, a cappella ili uz gitaru, niz raznovrsnih i poznatih svjetskih i domaćih skladbi, a "šećer na kraju" bila je svjetska praizvedba skladbe "Lisica". Glazbeno ju potpisuje Andreja Gribl, osječka skladateljica rođena u Slatini, na stihove glasovitog ruskog pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina. Skladba je posvećena upravo Parku Prirode Papuk, a pripala joj je nagrada Hrvatskog sabora kulture i tiskana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

"Iznimno mi je drago što sam ponovno na Jankovcu i što upravo ovdje mogu predstaviti svoju skladbu. Skladba je pisana za mješoviti pjevački zbor a cappella, kompleksna je i osmeroglasna. Jesenjina sam izabrala zbog velike ljubavi prema njegovim pjesmama još od gimnazijskih dana, a ovu pjesmu je napisao 1915. godine kao 20-godišnjak i posvetio ju Alekseju Mihajloviču Remizovu, utjecajnom ruskom piscu i predstavniku moderne. Posvetiti ju Parku prirode Papuk i Jankovcu jednostavno mi je samo došlo jer sam ovdje dolazila kao dijete i Jankovac mi je definitivno oduvijek u srcu. 'Lipu' sam izabrala za praizvedbu jer je iznimno kvalitetna, što je dokazala i ovom izvedbom. Jako sam zadovoljna", kaže autorica i skladateljica Gribl. "Nakon sjajne izvedbe i prvog koncerta 'Na livadi na Jankovcu' prošle godine, odlučili smo nastaviti suradnju s Andrejom Gribl i ponovno smo svi više nego oduševljeni sjajnom reakcijom brojne publike. Hvala Andreji, publici i naravno briljantnim pjevačima Lipe koji su nas očarali", zaključila je Ana Marunica, direktorica Turističkog ureda Čačinci. Članice i članovi Lipe pak ističu kako im je velika čast što su upravo oni izabrani za svjetsku praizvedbu ove skladbe. 

HPD "Lipa" sada odlazi na zasluženi ljetni odmor do kraja kolovoza, kada nastavlja s realizacijom niza planiranih jesenskih aktivnosti. Kao što je već poznato, ove godine u fokusu je obilježavanje 140. obljetnice Društva. Tim povodom Lipa će objaviti i novi nosač zvuka s 14 novih pjesama, a središnji ovogodišnji događaj je veliko natjecanje i festival pjevačkih zborova Croatia Cantat koji će Lipa, zajedno s Hrvatskom udrugom zborovođa (HUZ), 1. i 2. listopada 2016., organizirati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. O svim planovima, programima i aktivnostima u predstojećoj novoj sezoni javnost će biti pravodobno obaviještena.