Događanja

URUČENA DONACIJA

Osijek pomogao obnovu Vukovarskog vodotornja sa 150 tisuća kuna

Više od pet milijuna kuna do sada je prikupljeno iz donacija za obnovu i konzervaciju Vukovarskog vodotornja, kao simbola Domovinskog rata i hrvatskoga zajedništva. Grad Osijek iz svog proračuna ovaj će projekt pomoći sa 150 tisuća kuna, a donaciju je u ime grada vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi danas uručio gradonačelnik Ivan Vrkić.

Osijek pomogao obnovu Vukovarskog vodotornja sa 150 tisuća kuna   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nije puno, ali je od srca, kazao je Vrkić prigodom uručenja donacije vukovarskom gradonačelniku. Odluka je, podsjetio je, na Gradskome vijeću donesena jednoglasno.

"Mal novac, simbolika velika. Želimo podržati ideju da se izgradi vodotoranj kao simbol otpora srpskoj okupaciji i meni je pravo zadovoljstvo da s tim novcem pokažemo da smo sada uz vas, i koliko god mi davali Vukovaru nikad nije dovoljno, jer ono što ste dali za Hrvatsku nikada vam Hrvatska neće moći uzvratiti", kazao je osječki gradonačelnik.

Osnova ideje je zajedništvo i masovnost što većega broja pojedinaca i institucija, podsjetio je vukovarski gradonačelnik, zahvaljujući Osječanima na donaciji.

"Sama ideja i cijeli koncept tog projekta upravo je to hrvatsko zajedništvo, gdje će se kroz popis donatora vidjeti uključenost svih razina hrvatskog društva. Naravno, da je grad Osijek glavni grad Slavonije, Baranje tu neizostavan i da nam puno znači", naglasio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Ukupno predviđeni troškovi projekta veći su od 20 milijuna kuna, a najveći doprinos očekuje se od velikih tvrtki i državnih institucija.

Radovi na konzervaciji vodotornja trebali bi započeti vrlo brzo. Čeka se još jedna suglasnost Ministarstva graditeljstva, koja se kao nužnost pojavila u međuvremenu.

Predviđeno je da se sačuva svih 640 rupa na vodotornju, nastalih od agresorskih projektila na taj objekt u Domovinskom ratu. Bit će napravljeno panoramsko dizalo te memorijalna staza kojom će se posjtetitelji moći popeti na vrh vodotornja s vidikovcem.