Događanja

ZAPOČINJE SVJETSKI KUP

Najbolji svjetski BMX vozači u Osijeku

Sve je spremno za najveći događaj ekstremnog sporta u Hrvatskoj ikada – svjetski BMX kup, koji će se u okviru 17. izdanja osječkog Pannonian challengea od 21. do 23. ovoga mjeseca održati u Skate parku na Copacabani. Ovo je prvi puta da ovakvo jedno vrhunsko BMX natjecanje dolazi u Hrvatsku. U Osijek je stiglo preko 50 profesionalnih BMX vozača iz gotovo 30 zemalja svijeta, a sliku iz Grada na Dravi prenosit će desetak inozemnih TV ekipa.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Završno šminkanje skate parka, kako bi sve bilo tip top za početak natjecateljskog spektakla. Organizatori ne skrivaju zadovoljstvo i ponos što su nakon 17 godina dobili tu čast da ugoste najbolje svjetske BMX vozače na  jednoj od postaja svjetskoga kupa, pod okriljem krovne svjetske biciklističke organizacije.

"Osijek je uz Denver, Chengdu, Montpellier i Edmonton jedan od tih 5 gradova. Veliko priznanje cijeloj ekipi, i volonterima i publici najboljoj na svijetu, tako da ponosni smo i nadamo se da ćemo opravdati očekivanja koja nas čekaju narednih par dana", kaže Jurica Barać, izvršni direktor Pannonian Challengea.

Nezaobilazni dio ovakvih manifestacija su i volonteri. Ove ih je godine na Pannonianu čak 160.

"Prijavila sam se zato što općenito volim Pannonian i drago mi je što sam upala među toliko volontera, koji su bili željni volontirat. Drago mi je što sam dio najvećeg Pannoniana ikad i htjela sam ga doživjeti iz neke druge perspektive. Tu je jako dobra zabava, nova ekipa, super nam je, družimo se, radimo, pomažemo da bude najbolji Pannonian ikad", kaže volonterka Melisa Sušec.

"Sve ovo što vidite su zapravo napravili većinom volonteri, ruke volontera, od dakle prijave sportaša, natjecanja, sporta, hostinga, glazbe i kulture, pa čak i prodaje ulaznica, infopulta, IT sektora, itd. Doslovno, mislim da su oni kroz sve te sektore Pannoniana uključeni, tvrdi Stefani Šešum", koordinatorica volonotera Pannonian Challengea.

Svjetski BMX kup u Osijeku rezultat je suradnje koju je naš najveći festival ekstremnih sportova ostvario s krovnom svjetskom biciklističkom organizacijom. U FISE-u su oduševljeni Osijekom i Hrvatskom.

"Važno je reći kako je 5 gradova odabrano između 20, koji su željeli ugostiti svjetski kup. Među njima i Osijek, koji je odabran upravo zbog ljepote Hrvatske i njezine turističke atraktivnosti, no prvenstveno zbog profesionalnog pristupa organizacijskog tima Pannonian Challengea. FISE je siguran kako će ovo biti spektakularan događaj, poglavito zbog strasti prema sportu, koju dijelimo s ljudima ovdje", ističe Joseph Villeflayoux, direktor marketinga FISE-a.

Najveće zvijezde ovoga natjecanja su naravno vozači. U Osijek je došao jedan od najboljih BMX vozača današnjice i prošlogodišnji pobjednik svjetskoga kupa Australac Martin Logan.

"Ovo mi je prvi puta u Hrvatskoj, no čuo sam mnogo o Pannonianu i Hrvatskoj i namjeravao sam doći ovdje. Siguran sam da će ova postaja kupa biti jedno spektaklurano iskustvo", uvjeren je Logan.

Tu je i domaći adut, Varaždinac Marin Ranteš, koji nosi titulu najboljeg hrvatskog BMX vozača i koji je na prvoj ovogodišnjoj postaji svjetskoga kupa u francuskom Motppelieru ušao u Top 12 najboljih vozača. Slijedi Osijek, kao druga ovogodišnja postaja, a Marin je oduševljen što je jedan ovako veliki sportski događaj stigao u Hrvatsku.

"To je stvarno veliki korak u biti za ekstremne sportove, za BMX u Hrvatskoj, jer s ovom će se napokon mpožda nešto više pokrenuti što se tiče BMX-a, skatea i rola, i misloim da je to stvarno odlično za sljedeće generacije, da imaju bolje uvijete za trenirati, i ovo je stvarno super", kaže Marin.

Sutra počinju kvalifikacije. Skate park svoja vrata za gledatelje otvara još u 12 sati. Petak od 20 sati rezerviran je za polufinale, a u subotu je veliko finale, koje počinje od 20 i 30.