Događanja

ADRENALIN NA VRHUNCU

Započeo BMX spektakl na Pannonianu

Na zadovoljstvo brojnih zaljubljenika u ekstremne sportove s današnjim je danom započeo najatraktivniji natjecateljski dio programa 17. Pannonian Challengea u skateparku na osječkoj Copacabani. Na svjetskom BMX kupu u Osijeku sudjeluje više od 50 profesionalnih vozača iz cijeloga svijeta te više od 80 juniora amatera i djevojaka. Danas je prvi kvalifikacijski dan natjecanja.

Prvi dan Pannonian Challengea, vozači BMX-a pokazali svoje vještine   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Još od jutros živo je na skateparku Pannoniana. Počelo je treninzima vozača. Mnogi su uči starta natjecanja i popodnevnih kvalifikacija došli isprobati staze. Za posjetitelje ulaz je na tribine do podneva još bio zatvoren, no organizatori ne sumnjaju da će se osječka publika i ove godine pokazati u najboljem svjetlu. Za spektakl, kažu, osigurani su svi preduvjeti.

"Raspoloženje je odlično, adrenalin je na vrhuncu, hrpa naših BMX vozača, momaka i djevojaka dolazi ove godine na Pannonian, u muškim i ženskim kategorijama, tako da sve je spremno", kaže Roberta Zorinić iz Odnosa s javnošću Pannonian Challengea.

Spreman je i mladi Varaždinac Marin Ranteš. On je hrvatski adut na svjetskome BMX kupu, čiji je Osijek jedna od pet ovogodišnjih svjetskih postaja. Marin nosi titulu najboljeg hrvatskog BMX vozača. Na prvoj ovogodišnjoj postaji svjetskoga kupa u francuskom Motppelieru ušao je u Top 12 najboljih vozača.

"Očekivanja su naravno velika, i s moje strane, i sa strane drugih ljudi, navijača i svih, i nadam se da ćemo to ispuniti. Ja sam potpuno spreman, bez ozljeda sam. Prošle godine je bilo malo rame, sad je to napokon rješeno. Znači full sam spreman, i tjelesno, i spihički, i trikovima, i naravno očekujemo ljude u što većem broju, jer onda je i nama lakše voziti čim je veća podrška. Trebalo bi biti sve super", smatra Marin.

Oduševljen je što se ovako veliki sportski događaj održava u Hrvatskoj, a Osijek je, kaže, pravo mjesto za to.

"Ovo u Osijeku je stvarno fenomenalno zato jer svjetski kup općenito u BMX-u prvi put je u Osijeku. To je stvarno velika stvar za ekstremne sportove, za scenu hrvatskog BMX-a, ne samo BMX-a, nego i skatea, rola i svega. Napravljen je novi skate park, koji je stalno tu, i ja mislim da je to stvarno idealno za sve klince, koji dolaze novi, za cijelu Hrvatsku, jer nije toliko daleko, svi gradovi su relativno blizu, svi mogu doći trenirati i uživati, i najbitnije je da se skupljaju mladi ljudi", kaže mladi Varaždinac.

Svoje vožnje i trikove prva je grupa kvalifikanata imala priliku pokazati od 17 sati, a kvalifikacije druge grupe danas su od 20 do 22.

Sutra je na Pannonianu cjelodnevni program, koji završava polufinalnim ogledima od 20 sati. Ulaz za posjetitelje otvoren je od podneva, a informacije o ulaznicama, vrstama karata i cijenama moguće je doznati na web stranicama organizatora.

Tijekom dana u sklopu kulturnoga programa održava se kiparska kolonija, dok su večeri rezervirane za glazbeni program. U dvorištu kluba Vega noćas su u igri DJ-evi i punk glazbeni party.