Kino & Film

NOVI SADRŽAJI U KINU URANIA

Na jesen prijenosi baleta i opera iz svjetskih kazališta

Jedino kino u središtu Osijeka zatvorilo je svoja vrata. No samo do 17. kolovoza zbog godišnjih odmora, ali i građevinskih radova kako bi publici stvorili uvjete za još ugodnije gledanje filmova i predstava. A njih će kao i novih sadržaja, doznajemo, od jeseni biti još i više.

Novi sadržaji u Kinu Urania   FOTO:STV
Piše: J.G. STV

Ljetna stanka idealno je vrijeme za građevinske radove u secesijskom kinu. Kinematografi Osijek započeli su novi investicijski ciklus tijekom kojeg će vratiti u funkciju prostorije koje se već neko vrijeme ne koriste, a koje su potrebne zbog novih sadražaja. Također, započela je i obnova dotrajalih sanitarnih čvorova, a u planu su i drugi radovi.

„Ono što imamo namjeru je u suradnji s Gradom i s drugim institucijama koje su oko nas ići na vraćanje Uraniji ono što je ona izgubila nizom adapotacija, a to je njen izvorni izgled. To će biti jedno dosta zahtjevno projektno razdoblje koje će trajati nekoliko godina ovisno i o dostupnim sredstvima EU fondova, ali ja se iskreno nadam da ćemo u narednih nekoliko godina vratiti ju da bude onakva kakva je bila kad se sagradila“ - ističe direktorica Kinematografa Osijek, Marijana Bošnjak.

A do tada će publika u ovom kinu i dalje moći uživati u filmskih hitovima. Vrata Uranije se ponovno otvaraju 18. kolovoza uz velike naslove kao što su Odred otpisanih i Tajni život kućnih ljubimaca te Vukovar Film Festival koji će se u kinu održavati od 23. do 27. ovog mjeseca.

"Ono što će biti prikazano kod nas je top 5 najboljih europskih filmova u ovoj godini. To su sve filmovi sa drugih festivala, neki će biti premijerno prikazani, u svakom slučaju je ona kategorija filmova koji su za sve. Nakon toga ćemo imati premijeru filma ZG80 hrvatskog filma u kojem glumi naš jedan dragi Osječanin i zaslužuje u konačnici da mu pripremimo jednu takvu premijeru“ - kaže Bošnjak.

Riječ je o glumcu Domagoju Mrkonjiću, a premijera će se održati krajem kolovoza. Osim filmova Bošnjak najavljuje kako nas od jeseni ponovno očekuju i koncerti i to prije svega jazz i blues glazbe, ali i nešto posve novo.

"Od 10. mjeseca ćemo krenuti i sa redovitim programom prijenosa premijera baletnih predstava i opera iz velikih opernih i drugih kuća. To je ono što je publika tražila. Mi jako dugo imamo tu opremu, a u taj konkretni projekt ići ćemo s Hrvatskim narodnim kazalištem“ - poručuje direktorica Kinematografa.

Kinematrografi se nakon 20 godina vraćaju i distribuciji filmova, tako da će publika zasigurno u svim ovim programima moći pronaći nešto za sebe.