Republika TV

OSVJEŽENJE U TVRĐI

Na Sajmu antikviteta jedan od prvih ventilatora, te svjetlo koje se pali na pedalu

Iako je ljeto na izmaku, temperature ovog vikenda sežu i do 30 Celzijevih stupnjeva. Osim na kupalištima osvježenje se danas moglo pronaći i u osječkoj Tvrđi na još jednom Sajmu antikviteta. Među brojnim starinama pronašli smo jedan od prvih rashladih uređaja koji je još u fuknciji, a kojeg se moglo fotografirati nekim od starinskih fotoaparata.

Piše: Republika.eu / STV

U vremenima kada još nisu postojali mobiteli i nove tehnologije, posebni trenutci za uspomenu su se bilježili fotoaparatima. Nekada su bili glomazni, no s razvojem su postajali sve manji, ali sa sve više funkcija.

"Sve manje ti noviji fotoaparati traže umijeće fotografiranja. Ustvari oni odrade za vas sve, samo trebate pritisnuti okidač i fotografija je riješena, dok ovi fotoaparati imaju tu draž da morate naštimati ekspoziciju, otvor blende, brzinu zatvrača, morate paziti na svjetlost i meni to nekako više paše nego ovi moderni fotoaparati, elektronski", kaže Jovan Kecman iz Slavonskog Broda.

Moderna vremena donijela su i puno drugih novina koje su mnogima olakšale život. Svi smo danas više-manje okuženi raznim električnim uređajima, pa tako kad nam je vruće jednostavno upalimo klimu, što nekada nije bilo tako.

"Imam prvi ventilator Simensov, ispravan, radi, ima mazalice. Tu se mast stavila, to je među prvim ventilatorima. Zatim imam za proizvodnju svjetla pomoću pedale na nogu", rekao je Ivan Heruc iz Križevaca.

Na ovom štandu mogle su se pronaći i stare zemljopisne karte, značke, poštanske marke, ali i oružje.

Sajam antikviteta odavno je prestao biti samo mjesto gdje se mogu razgledati i kupiti starine. Mjesto je to susreta i druženja, a koje još uvijek privlači velik broj posjetitelja.

"Prva subota u mjesecu već dugo godina nadilazi okvire grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Svega ima ovdje pomalo, ali izuzetno vrijednih i povijesnih stvari i predmeta, za svačiji ukus. Lijepo je doći, pogledati, možda nešto izabrati, kupiti, malo se podružiti", rekao je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

Sljedeći Sajam antikviteta u baroknoj Tvrđi održat će se prvog listopada.