Virovitičko-podravska

JANKOVAC

Održan 4. srednjovjekovni viteški turnir u Parku prirode Papuk

Protekloga vikenda Park šumom Jankovac odjekivali su gromoglasni topovski udari i zveket mačeva, a livadom su šetali vitezovi i kneginje u živopisnim srednjovjekovnim odorama.

Jankovac   FOTO:Priopćenje
Piše: Republika.eu

Početkom rujna  vraćamo se u srednji vijek dvodnevnom manifestacijom Srednjovjekovnog viteškog turnira. Turnir su i ove godine zajednički organizirali Park prirode Papuk, Red vitezova Ružice grada, Općina Čačinci, TZO Čačinci i Hrvatske šume- planinarski dom Jankovac. 

Na turniru je sudjelovalo 150 sudionika iz čak 11 udruga sa područja cijele Hrvatske, bilo je tu vitezova, srednjovjekovnih obrtnika, kuhara, krčmara, dama, kmetova, zabavljača, gutača vatre i drugih. Sunčani vikend privukao je oko dvije tisuće posjetitelja koji su imali priliku uživati u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa i  lakrdijaštva. U večernjim satima prvoga dana suvremeni vitezovi uprizorili su noćnu srednjovjekovnu bitku za Jankovac nakon koje je uslijedio vatreni show. Vrhunac programa drugoga dana bila je dnevna bitka za utvrdu Klak koja se uvelike razlikovala od bitke prvoga dana, jer su vitezovi odlučili uprizoriti smiješnu stranu povijesti koju su posjetitelji pratili s oduševljenjem.