Događanja

VIŠE OD 200 SUDIONIKA

Kongres psihijatara "Na prvoj crti zdravlja"

Nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj je relativno mnogo ljudi oboljelo od PTSP-a, a čak više od 4 tisuće hrvatskih branitelja izvršilo je samoubojstvo. Mogu li se i kako zaustaviti ili barem usporiti ovi zabrinjavajući trendovi pitanje je kojim će se na znanstvenoj i stručnoj razini baviti sudionici petog Hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji s međunarodnim sudjelovanjem, koji se od danas do nedjelje održava u Osijeku pod nazivom "Na prvoj crti zdravlja".

Kongres psihijatara   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Više od 200 sudionika okupilo se na osječkom  psihijatrijskom kongresu. U prvome planu je tema kako zaštiti i unaprijediti zdravlje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. U stručnome dijelu programa sudjeluju liječnici svih specijalizacija, medicinske sestre, psiholozi, socijalni radnici, duhovnici i predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

"Situacija je takva da je prošlo 25 godina od početka rata, a da još uvijek zapravo nemamo jasnu nacionalnu strategiju kako osmislit zdravstvenu skrb za ovu populaciju. Zato nam i je cilj, i okupili smo struku i administraciju, da se izradi ova strategija, jer situacija je takva da branitelji, pa i članovi njihovih obitelji imaju niz zdravstvenih poteškoća. Statistika ukazuje da umiru ranije, porazni su podaci o njihovom zdravlju. Želimo prevenirati još gore posljedice i prijenos traume na članove obitelji", kaže Marijana Braš iz organizacijskog odbora Kongresa.

Pokrovitelj je skupa hrvatska predsjednica, a održava se uz potporu Vlade i nadležnih ministarstava, Hrvatskog časničkog zbora, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

"Poznato je da branitelji, članovi njihovih obitelji, ali i svi sudionici Domovinskog rata, posebno koji su bili na prvoj crti bojišnice imaju određenih problema, pa evo i ova 4 dana, siguran sam da će upravo ovaj kongres ukazati na te probleme, ali i ukazati prije svega kako i na koji način s razno raznih stajališta, i psihijatara, psihologa, socijalnih radnika, kroz rad u raznim udrugama, ne samo prevenirati, nego rehabilitirati i značajno ublažiti posljedice koje rat sam po sebi donosi", naglašava Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Predviđeno je čak 150 stručnih izlaganja, a osim ove teme, na kongresu će biti govora i o najsuvremenijim spoznajama vezanim uz prevenciju i rehabilitaciju vodećih psihičkih poremećaja, suvremenim spoznajama vezanim uz terapiju, ali i o tome kako struka vidi zaštitu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja u Hrvatskoj.