Kazalište

VRHUNAC PROSLAVE 450. OBLJETNICE SIGETSKE BITKE

Osječki HNK sa Zrinskim prvi put u budimpeštanskoj Operi

Hrvatska i Mađarska dvije su susjedne i prijateljske zemlje koje veže suradnja na brojnim područjima – od gospodarstva do kulture, a imamo i dugu zajedničku povijest. Jedna od poveznica je i glasovita Sigetska bitka od koje je prošlo 450 godina. Ovaj značajni jubilej obilježava se brojnim programima s obje strane granice. U proslavu se uključilo i Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka sa operom „Nikola Šubić Zrinjski“, a koja je kao vrhunac proslave u nedjelju izvedena u prepunoj Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti.

Osječki HNK sa Zrinskim prvi put u budimpeštanskoj Operi   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U jednoj od najljepših opernih kuća na svijetu zapjevao je Nikola Šubić Zrinski. Njegova junačka pogibija pretvorila ga je u hrvatskog i mađarskog nacionalnog junaka koji simbolizira junaštvo, požrtvovnost i domoljublje. Dvije susjedne države na ovaj su način nastavile s obilježavanje Sigenstke bitke. Među uzvanicima su tako bili i visoki gosti iz Mađarske i Hrvatske među kojima i zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen, te naš ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

"Upravo Nikola Šubić Zrinski u mađarskoj narodnoj predaji poznat kao i Miklos Zrinyi je simbol koji pokazuje tu tisućgodišnju povezanost mađarskog i hrvatskog naroda, dijelimo zajedničku povijest i usud, i ako hoćete osam stoljeća života u istoj državnoj zajednici“ - kazao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Zamjenik mađarskog premijera Semjen pak je poručio: "Hrvatska i Mađarska su uvijek dijelili sudbinu. Naše prijateljstvo seže u daleku prošlost ali i nedavnu prošlost, u Domovinski rat kada je Mađarska među prvima priznala Republiku Hrvatsku. Isto tako premijer Orban čini sve kako bi se pomoglo Hrvatskoj. Zrinski je svjedok tome da su Hrvati i Mađari zajedno branili kršćansku Europu i to nije bilo samo u prošlosti, nego je i u sadašnjosti te u budućnosti.“

Gostovanje osječkog HNK ostvareno je i uz veliku pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj.

"U današnje vrijeme njegujemo to jedno poštovanje koje smo zajedno doživjeli i koje se prenosi na nove generacije i kroz Nikolu Šubića Zrinskog i na taj način se približavamo kao dvije prijateljske države i dva prijateljskog naroda tako da spomen godina ima puno pozitivnih aspekata“ - istaknuo je hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, Gordan Grlić Radman.

Zrinskog su u Budimpeštu došli pogledati i predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a bilo je organizirano i nekoliko autobusa za građane. Hram mađarske kulture koji ima nešto više od 1.200 mjesta bio je gotovo u cijelosti ispunjen.

"Sigurno da je ovo jedno veliko priznanje našem kazalištu, njihovom radu i našem opernom ansamblu, jer ovdje ne predstavljamo samo naš grad Osijek nego osječki HNK predstavlja cijelu Republiku Hrvatsku, predstavlja kulturu RH u obilježavanju ove obljetnice Sigetske bitke i junaštva Nikole Šubića Zrinskog“ - kazao je zamjenik župana Dragan Vulin.

Ovo je inače, prvi put da osječki teatar nastupa na velikoj pozornici Mađarske državne opere.

"Jedva sam se suzdržao da ne zaplačem gledajući toliki svijet, narod, koliko je to od srca pjevalo, pljskalo, ljudi su se digli, ponovila se deveta slika, mislio sam da sanjam. Stvarno sam doživio ovu predstavu vrlo emotivno nakon toliko godina rada u kazališta smo napravili taj veliki iskorak i gostovali u Mađarskoj državnoj operi. Mislim da je to velika čast i ponos za sve nas“ - zaključio je intendant Božidar Šnajder.

Zrinskog je pjevao Dalibor Hanzalek, Juranića Domagoj Dorotić, Sulejman je bio Berislav Puškarić, a kći Zrinskog Jelena, Valentina Fijačko. Orkestrom je ravnao maestro Mladen Tutavac, a na izvedbi je bila i redateljica Nina Kleflin.