Svijet

IZVJEŠĆE DOMOVINSKE SIGURNOSTI

SAD službeno optužile Rusiju za cyber napade

SAD su i službeno optužile Rusiju da je izvršila cyber napade na stožere Demokratske stranke.

Obama i Putin   FOTO:Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Objavljeno je to u zajedničkom izvješću Ministarstva domovinske sigurnosti i Ureda ravnatelja nacionalne obavještajne službe za izbornu sigurnost...

U objavljenom izvješću navodi se da je obavjštajna zajednica Sjedinjenih Američkih Država sigurna da je ruska vlada rukovodila nedavnim ugrožavanjem emailova američkih osoba i institucija, uključujući američke političke organizacije. 

Nadalje, piše da su objave navodnih hakiranih emailova na stranicama kao što su D.C. Leaks i Wikileaks od strane online ličnosti Guccifer 2.0. konzistentne su s metodama i motivacijom ruskih djelovanja. U izvješću je zaključeno da takve objave kao cilj imaju miješanje u američki izborni proces, te da takva vrsta aktivnosti nije novost za Moskvu - Rusi su koristili slične taktike i tehnike širom Europe i Eurazije. 

Govori se i o "nedavnom skeniranju i sondiranju izbornih sustava, koje je u gotovo svim slučajevima provođeno sa servera pod kontrolom ruskih tvrtki". Međutim, Amerikanci priznaju se da "u ovom trenutku nisu u mogućnosti pripisati ovu aktivnost Ruskoj vladi."