Kazalište

UMJETNIČKA SLOBODA

"Napredak" traži zabranu Frljićeve predstave, direkcija MESS-a odbija zahtjev

Direkcija kazališnog festivala MESS priopćila je kako neće skinuti s repertoara predstavu Naše i vaše nasilje hrvatskog redatelja Olivera Frljića pozivajući se na umjetničke slobode nakon zahtjeva da se njezina izvedba otkaže jer, kako tvrde kritičari, vrijeđa osjećaje građana, napose vjernika.

Oliver Frljić   FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / HRT

Direkcija Festivala MESS smatra da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih europskih vrijednosti, stoji u reagiranju direkcije MESS-a. 

Ono je objavljeno nakon što su iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak zatražili skidanje te predstave s repertoara jer, kako drži, vrijeđa osjećaje katolika i muslimana. Napredak kaže kako bi se Naše nasilje i Vaše nasilje trebalo igrati u nedjelju 9. listopada nakon što je njezino prikazivanje u Poljskoj i Austriji izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno ali ne zbog toga i manje opasno vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu najdrastičnijem obliku, dodaje se iz HKD-a Napretka.

Kritikama predstave i pozivu na njeno skidanje s programa tijekom dana pridružila se i Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) a ranije je najava predstave naišla na kritike islamističkog časopisa SAFF.

Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja, stoji u komentaru kojega je objavila KTA podsjećajući na medijska izvješća o Frljićevoj predstavi koja u BiH još nije prikazana.

Iz MESS-a kažu kako su začuđeni kada se moralno arbitrira nad predstavom koja nije niti viđena već se poziva na novinske naslove u kojima se prizori predstave sagledavaju izvan konteksta i autorske ideje. Istaknuli su kako svatko ima slobodu izbora, pa tako i da ne posjećuje predstave čiji sadržaj ne podržava.

Tvrde kako predstava Naše nasilje i vaše nasilje promatra Europu naivno zatečenu migrantskom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno zatvara granice tisućama ljudi koje bježe pred posljedicama europske i američke politike pri čemu sliku snažne, sjajne Europe nagriza rastuća paranoja i od svukud šalje poruka: nigdje više niste sigurni. 

IZVOR: HRT