Politika

NAPAO SVOJU VLADU

Čačić za Jutarnji otkriva da se iza oprosta duga siromašnima krije velika energetska pljačka

Radimir Čačić nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića i osoba koja je bila zadužena za resor hrvatskog gospodarstva otkrio je za Jutarnji list kako smatra da se iza zakona o oprostu duga siromašnima odvijala velika energetska pljačka.

Radimir Čačić   FOTO:HRT Screen shot
Piše: Republika.eu / Jutarnji list

Čačić je govorio o svojim planovima i aktivnostima kada je 2011. godine preuzeo sektor gospodarstva i energetike, tada je promijenio zakone i pravilnike i nakon dugogodišnje vladavine. No, nakon njega u ministarstvo je došao Ivan Vrdoljak i onda su se, kaže Čačić, stvati bitno promijenile.

I tako je uz Milankin oprost po 200 kuna za nekoliko stotina najsiromašnijih otišlo po dvjesta milijuna kuna najbogatijima! Zaista neobična zakonodavna inicijativa socijaldemokrata koji se na idejnom planu žustro bore protiv ‘neoliberalizma’, bilo je pitanje novinara.

"Što je najzanimljivije, zakon je prošao iako nije valjano izglasan. Za nj je diglo ruke 75 zastupnika, prosta većina prisutnih, a ne propisana apsolutna većina od 76 koja se traži za ‘organske’ zakone. ‘Organski zakoni’ su posebno važni zakoni koji afektiraju dobrobit svih građana, a da i ovaj spada u tu kategoriju, pokazalo se kad je Sabor isti zakon pokušao donijeti još 23. siječnja 2014. Tada su također skupili samo 75 glasova ‘za’, pa je zakon suspendiran. Dakle, nesumnjivo je identificiran kao organski zakon, ali je s istom podrškom sada prihvaćen i obnarodovan. Što to znači? To znači da je politička vlast svjesno omogućila realizaciju tih potpuno ludih ugovora za vjetroelektrane, kojima će se silno oštetiti državni proračun.", rekao je Čačić.

Cijeli intervju pročitajte u Jutarnjem listu