Putovanja

"TEMATSKI PUT ZRINSKI-SULEJMAN"

Turistička ruta kroz Mađarsku i Hrvatsku

Novi turistički adut Slavonije i Baranje je EU-projekt "Tematski put Zrinski-Sulejman". Riječ je o turističkoj ruti koja povezuje Hrvatsku i Mađarsku, a na kojoj će posjetitelji moći saznati sve o događajima u porječju Drave i Dunava iz vremena Nikole Šubića Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog.

Turistička ruta kroz Mađarsku i Hrvatsku   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

 Turistička zajednica grada Osijeka u partnerstvu s mađarskim gradom Sigetom kreirala je turističku rutu koja stanicu, po stanicu, otkriva zanimljivu priču o junaštvu Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta pred naletom velike Sulejmanove vojske.

"Glavni cilj ovog projekta je bilo da se skupi sve što se veže za Sulejmana i Zrinskog, a to smo i uspjeli. Također je cilj bio i da se izradi jedna turistička ruta, da se spoji pogranična zona od Osijeka do Sigeta i da se stvori jedan novi turistički proizvod što smo i uspjeli", kazao je Gabor Galosi, projekt menadžer. 

U projekt su uključeni i Grad Osijek, te Općina Darda, kao važni lokaliteti zbivanja iz 16. stoljeća.Vrijednost projekta je oko 430 tisuća eura, a Europska unija ga sufinancira s 85 %. S obje strane hrvatsko-mađarske granice vjeruje se da će zajednička priča privući veći broj turista u buduće.