Politika

TJEDNI OSVRT

Mrtva utrka SDP-ovaca

I nakon gotovo dva mjeseca kampanje doista je teško dati jasan odgovor na pitanje tko će biti novi lider oporbe

I nakon gotovo dva mjeseca kampanje doista teško dati jasan odgovor na pitanje tko će biti novi lider oporbe. A dobar dio krivnje za takvo stanje snosi još uvijek aktualni predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović   FOTO:Sandra Simunovic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Damir Gregorović

Iako su do prvog kruga izbora za novog šefa SDP-a ostala samo tri tjedna, još uvijek se ni jedan od devetero kandidata nije istaknuo kao mogući pobjednik. Doduše, isprofilirala su se četiri nazovimo jaka kandidata, ali ni od njih nitko nije iskočio kao favorit iz učmale, mlake i nadasve dosadne kampanje. A riječ je o Davoru Bernardiću, Orsatu Miljeniću, Ranku Ostojiću i Toninu Piculi.

Tako je i nakon gotovo dva mjeseca kampanje doista teško dati jasan odgovor na pitanje tko će biti novi lider oporbe. A dobar dio krivnje za takvo stanje snosi još uvijek aktualni predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović. Nakon što je izgubio izbore, koje prema svim analizama SDP nije smio izgubiti, Milanović nije dao ostavku, nego samo obznanio da se neće ponovno kandidirati, te izbore stavio u redovitu proceduru koja, eto, poprilično traje. Time je i sebi ostavio dovoljno vremena da lobira za svoga favorita, a to je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Koliki je Milanovićev utjecaj i što sve čini po tom pitanju saznat će se. Njemu bi naime odgovaralo da stranka i nakon Milanovića izabere novog Milanovića, odnosno čovjeka preko kojega bi i sam imao utjecaja na događanja u stranci. U međuvremenu se previše ne izjašnjava, nema ga čak ni u Saboru, iako je predsjednik Kluba zastupika SDP-a. Ni kolege mu zastupnici nisu nešto naročito aktivni budući da se bave unutarstranačkim problemima, pa tako u Saboru zbog gubljenja vremena gotovo da i nema oporbe novoj vladi Andreja Plenkovića. Uza sve to Milanović traži i novi posao pa je tako posjetio i kosovskog premijera Hashima Thacija kojem se ponudio kao konzultant pri pristupanju Europskoj uniji, a isto pregovara i s Vladom Albanije.

I dok je SDP na taj način još uvijek talac Milanovićeve politike, ne čudi da je kampanja za njegova nasljednika nekako u drugom planu, što njemu vjerojatno i odgovara. Ali, ne odgovara mnogim nezadovoljnim SDP-ovcima koji već javno izjavljuju da im na čelu stranke više ne treba novi Milanović ili bilo kakva zvijezda nego netko tko će se znati suprotstaviti prilično isprofiliranom Plenkoviću. A kako mu se misli suprostaviti u svom programu još uvijek nije iznio ni jedan od kandidata, pa ni četvorica favorita. Sve se svodi na puste fraze, od zaštite radničkih prava do vraćanja socijaldemokratskim korijenima, ali ne doznajmo i što to zapravo znači. Čak se nitko jasno ne izjašnjava ni koji politički prostor misli zauzeti i znači li on otklon od dosadašnjeg ne baš uspjelog koketiranja s rigidnim neoliberalizmom. Svi odreda kao da su izgubljeni i u vremenu i u prostoru, što SDP-u u konačnici može donijeti samo još veću štetu, umjesto nužnih promjena.

Autor: Damir Gregorović