Gospodarstvo

MOGAO BI SE UNAZADITI HRVATSKI TURIZAM

Sponza: Povećanje PDV-a u ugostiteljstvu je štetan i nepromišljen potez

Povećanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto dugoročno je štetan i nepromišljen potez koji će unazaditi hrvatski turizam taman kad je počeo hvatati zamah, poručio je u Saboru predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza.

Giovanni Sponza   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Sevis

Posebno ga zabrinjava što resorni ministar Garri Cappelli o svemu šuti.

"Ovakav prijedlog zakona i ovakvim potezom doslovno grizemo ruku koja nas hrani jer turizam pridonosi s 18 posto ukupnom PDV-u. IDS smatra da se ovakvim prijedlogom zakona zatvara rupa u proračunu bez sagledavanja šire slike što će konačno dovesti do vrlo štetnih posljedica, past će konkurentnost hrvatskog turizma, smanjit će se investicije", rekao je Sponza. Podsjetio, da je zahvaljujući IDS-u 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 posto na 10 posto, što je poslije dignuto na 13 posto, te da je sve rezultiralo povećanjem broja noćenja, većim investicijama u turizmu, a samim time i povećanjem zaposlenosti. Najavljeno povećanje PDV-a u ugostiteljstvu je, dodaje Sponza, u izravnoj suprotnosti i sa Strategijom razvoja turizma.

"Tom strategijom je zadano da Hrvatska na ljestvici konkurentnosti uđe u top 20 zemalja u svijetu, a sada smo na 33. mjestu. Ovim jednim potezom strategiju smo prekrižili i na realizaciju tog cilja možemo zaboraviti", rekao je Sponza.