Gastro

CIKLA

Idealna hrana za zimske mjesece

Približava se zima i ne preostaje nam ništa drugo nego preći na "zimsko" povrće - grickati mrkvicu, sjeckati kupus i guliti krumpire. Ali ne zaboravimo ciklu - jedno od najboljeg povrća koje je dostupno u zimi.

Cikla je prepuna antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja   FOTO:Raimond Spekking/CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commo
Piše: Republika.eu/Alternativa-za-vas.com

Prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tokom hladnih zimskih mjeseci. Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Ovo povrće je također odličan izvor folne kiseline. Cikla je prepuna antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Betacyanin je pigment, koji daje cikli njezinu crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%.

Nemojte baciti lišće cikle. Ono je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom. Od lišća cikle možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao špinat.

Ljekovita svojstva cikle:

Cikla je tradicionalni lijek  za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.

Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%. Poznato je da cikla normalizira krvni tlak. Cikla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.

Iako količina željeza, koju sadrži cikla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Cikla se posebice preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.

Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor. Sok od cikle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura

Poznato je da cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.

IZVOR: alternativa-za-vas.com