Događanja

OKRUGLI STOL

20 godina članstva Hrvatske u Vijeću Europe

U povodu 20 godina članstva Hrvatske u Vijeću Europe u Zagrebu je održan okrugli stol u Europskom domu u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Okrugli stol   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Vijeće Europe u kojoj je danas 47 članica, osnovano je nakon drugog svjetskog rata. Hrvatska je članica 20 godina, a za pristupanje je trebalo ispuniti zahtjevne uvjete. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na okruglom stolu je istaknuo da je vijeće postalo sinonim za najveće demokratske standarde, a sve su članice u njemu zasluženo.

‘‘Prošlo je već 20 godina, brzih 20 godina za Hrvatsku u razdoblju i tranzicije i demokratskog sazrijevanja i jačanja naših institucija i našeg međunarodnog profiliranja. Vijeće Europe je najstarija europska organizacija između država, koja je evo više od 66, 67 godina pridonjela za jačanje tri ključne ideje koje su u samom srcu rada VE. Prva je demokracija, druga je zaštita ljudskih prava i treće vladavina prava‘‘, rekao je Plenković. Suradnja s Vijećem Europe značajno je utjecala na osnaživanje demokratskog sustava u Hrvatskoj i usklađivanje zakonodavstva s europskim standardima, istaknuo je pak ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

‘‘Ispunjavanje preuzetih obveza omogućilo je hrvatskim građanima uživanje prava sukladno konvencijskim standardima. Jedan od elemenata našeg članstva, zaštite i prava građana, moglo se vidjeti i u pitanju zaštite prava građana RH koji nisu prenijeli npr. štednju Ljubljanske banke. Zahvaljujući upravo institucijama Vijeća Europe, prvenstveno Europskog suda, mogli su zaštititi svoja prava.‘‘, rekao je Stier. Ministar vanjskih poslova Mate Granić iz vremena kad je Hrvatska postala članica Vijeća, danas posebni savjetnik predsjednice države, prisjetio se prosvjeda zbog Feral Tribunea kojega se, podsjetimo, gušilo na sve moguće načine i koji danas više ne izlazi.
"Kada sam potpisivao dokumente i kada sam bio zasut onim lecima, na press konferenciji je bilo 150 novinara, pitali su me kako to tumačim, ja sam rekao da je to dio demokracije i tada me više nitko ništa nije pitao", poručio je Granić.