Kino & Film

ULAZ NA PROJEKCIJU JE BESPLATAN

Film "Sve je bio dobar san - Le 'Frenchie' de Vukowar", ponovno u Osijeku

U organizaciji Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, utorak 15. studenog 2016., s početkom u 19:00 sati u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku (Lorenza Jagera 9) održati će se projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „SVE JE BIO DOBAR SAN“ (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića

Projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „SVE JE BIO DOBAR SAN“   FOTO:Udruga dr. Ante Starčević
Piše: Republika.eu/ Priopćenje

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara.

Nakon što je uvršten među deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj. Film je nagrađen nagradama Grand Prix, za najbolji film, za najbolju režiju i najbolju glazbu na festivalu Trsat u Hrvatskoj i nagradom za najbolji dokumentarac na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj.

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića uvršten je nedavno u selekciju prestižnog IDFA Docs for Sale programa koji će se odvijati za vrijeme ovogodišnjeg IDFA Međunarodnog festivala dokumentarnog filma od 16. do 27. studenog 2016. u Amsterdamu u Nizozemskoj. 

Ovaj autorski dokumentarac koji na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata nastao je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge Artizana, a uz potporu Ministarstva branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Više od tri stotine osječkih srednjoškolaca obilježit će 25. obljetnicu Dana sjećanja na žrtve Vukovara pješačenjem od Osijeka do Vukovara. Projekcija filma "Sve je bio dobar san", redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića učenicima će biti kognitivno-psihološka priprema za ovaj iscrpljujući put.