Događanja

TRADICIONALNA PREVENTIVNO-SIGURNOSNA AKCIJA

Dani tehnicke ispravnosti vozila

Od 21. do 26. studenog, vlasnici vozila moći će besplatno provjeriti stanje svog vozila u svim stanicama za redovni tehnički pregled.

Ilustracija   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Akciju tradicionalne preventivno-sigurnosne akcije Dani tehničke ispravnosti vozila provode Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i sve stanice za redovne tehničke preglede, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa.

U HAK-u napominju kako se ova dragovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njenog provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole odnosno registracije vozila. Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema automobilima i koliko u njih ulažu. Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis. Prvih 15.000 vozača - sudionika akcije na poklon će dobiti paket sa tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođene uporabi u zimskim uvjetima vožnje. Pokloni su raspoređeni u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 15.228 vozila, ili 10 posto više nego 2014. a kod 5.286, ili 34,7 posto utvrđene su tehničke neispravnosti. Dominantne skupine tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila bile su na uređajima za kočenje (2.209 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1.946 vozila), ovjesu i kotačima (1.312 vozila), motoru (1.012 vozila) te na uređaju za upravljanje (724 vozila). U Hrvatskom autoklubu naglašavaju veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je u 2015. bilo 21,9 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije kojoj su pristupala pretežno vozila prosječne starosti između deset i 12 godina. Kod većine takvih vozila bilo je utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno grešaka na različitim uređajima i sklopovima.