Politika

"MOJ MANDAT U EP MOŽE BITI JEDINO DODANA VRIJEDNOST"

Picula: Napravio bih grešku da se nisam kandidirao

Kandidat za šefa SDP-a Tonino Picula u intervjuu Media servisu poručio je da bila greška da se nije kandidirao.

Tonino Picula   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Priznaje podjele u stranci, ali i da je očekivao je potporu Zlatka Komadine. Vidi se u drugom krugu. Kritzirao je poteze nove Vlade i istaknuo da moraju biti spremni preuzeti vlast, ali stranci treba transformacija. S Piculom je razgovarao Adrian De Vrgna. Tonino Picula ne odustaje od ideje da stranku vodi i iz Bruxellesa. "Napravio bih grešku da se nisam kandidirao na izborima. Moj mandat u EP može biti jedino dodana vrijednost".

Osvrnuo se na posljednje ankete koje mu daju velike šanse.

"Vrijeme je za novog predsjednika koji će odgovarati željama i ambicijama članova, ali jednako tako mora odgovoriti i na potrebu normalnog demokratskog društva da za početak ima kvalitetnu oporbu i sutra ponudi dobar politički program kako bi ga građani izabrali kao stranku koja će ponijeti odgovornost. Zato me raduju ankete koje me godinama prepoznaju kao jednog od samo nekoliko SDP-ovih političara koji ima visok rejting u javnosti".

Priznaje da je očekivao potporu Zlatka Komadine. "Očekivao sam. Do nje nije došlo. Trebalo ići dalje. Zadnja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da nisam nimalo hendikepiran što nemam grozd stranačkih uglednika iza sebe. Ono što nudim članstvu je jasan program moderne europske stranke demokratske ljevice i socijaldemokracije. I ako bih uspio, to bi bio dobar doprinos obnovi socijaldemokracije u Europi , jer nigdje nam ne cvjetaju ruže".

Podjele u SDP-u postoje no ne misli da stranci prijeti raskol. "Volio bih da su te podjele zbog političko-programskog poimanja situacije u stranci, ali čini mi se da godinama trpimo podjele zbog nekih interesnih razlikovanja".

drugom krugu izbora u stranci i na pitanje koga će podržati ako ne prođe, Picula kaže da je puno spinova. "Ne sudjelujem u spinovima i podjelama, a u drugom krugi nisam siguran tko će podržati mene".

SDP treba prestati pobijeđivati sebe prije izbora, kaže Picula. " Izborni rezultat je jedno od mjerila kvalitete rada. SDP koji misli pobjeđivati, treba prestati pobjeđivati sebe prije izbora". 

Moramo se dokazati na lokalnim izborima, ali i u Saboru kao oporba djelovanjem na vlast, poručuje. Socijaldemokracija mora pronaći način kako odgovarati na neoliberalni kapitalizam ali i na neliberalnu demokraciju, smatra. Picula kaže da nudi i konkretna rješenja za zaštitu radnika, a osvrnuo se i na svoj rad u EP i zaštitu malog ribolova.

"Očekujem da će uskoro na temelju mojih amandmana koje usvojio Odbor za ribarstvo EP, Europska komisija morati donijeti vrstu dokumenta koji se vraća u parlament i kojim će biti omogućen povratak malog ribolova u Hrvatsku". SDP treba biti spreman preuzeti vlast i prije roka za redovite izbore, a misli da tenzije između Mosta i HDZ-a neće prestati. "Moramo biti spremni ponuditi kvalitetan program da se u svakom trenutku izaći na izbore a za takvo nešto je potrebna ozbiljna konsolidacija i `reset`naše stranke. Nije u pitanju tranzicije, ovdje je riječ o transformaciji stranke".

Kritizirao je prve poteze Plenkovićeve vlade poput porezne reforme. "Volio bih kada bi se poštovala činjenica da imamo građane koji oklijevaju planirati svoju budućnost. Porezna reforma ne daje odgovore na sva pitanja, ona je parcijalna. I ja bih krenuo u nju. Mora se pružiti sigurnost investitorima, ali jednako tako i ljudima koji žive od vlastitog rada."

Što se tiče uhićenja u Orašju i reakcije vlasti, smatra da je Vlada bila iznenađena što nije smjela biti. Podsjeća da optužnice trebaju biti pravno utemeljene, ali i da ratni zločini trebaju biti procesuirani.