Vukovarsko-srijemska

25. OBLJETNICA STRADANJA

Prisjećanje na zločine u Veleprometu i na Ovčari

U Vukovaru u dvorištu Veleprometa svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas će se obilježiti 25. obljetnica stradanja Vukovaraca u najvećem koncentracijskom logoru nakon 2. svjetskog rata.

Memorijalno groblje   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Media Servis

Svetu misu će predvoditi Dejan Čaplar, župnik župe Kraljice mučenika u Vukovaru.

Kroz skladišta, odnosno hangare Veleprometa u razdoblju od rujna 1991. do travnja 1992. godine prošlo je oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi zvjerski mučeni, a žene silovane. Na ovom mjestu ubijeno je više od 700 osoba. U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u 10:30 počet će deveti mimohod Vi ste naš ponos mi smo vaša snaga. Mimohod počinje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a završava na Ovčari. 

Dolazak na Ovčaru očekuje se oko 13 sati, nakon čega će se podno spomen obilježja masovne grobnice položiti vijenci i zapaliti svijeće. Program na Ovčari odvija se pod nazivom Ovčara vječna rana. 

Mimohod "Vi ste naš ponos - mi smo Vaša snaga" pokrenula su djeca poginulih i nestalih branitelja Vukovara 2008. godine. Ove godine, na 25. obljetnicu masakra na Ovčari u mimohodu se očekuje više od tisuću ljudi iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.