Brodsko-posavska

UDIŠU GA GODINAMA

Slavonski Brod: Prosvjed zbog onečišćenja zraka

U Slavonskom Brodu održat će se danas prosvjed zbog onečišćenog zraka kojeg građani toga grada i okolice udišu već godinama, a problem još uvijek nije blizu rješenja.

Ilustracija   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Građani će prosvjed održati u 18 sati na Korzu, a od Vlade zahtijevaju hitno održavanje sastanka sa predstavnicima grada i županije te dogovoriti daljnje korake djelovanja.

Također, između ostalog,žele i da se predstavnici Vlade sastanu sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, i predstavnicima tamošnje općine.Zahtjeva ima još: - rezultat prethodnih razgovora moraju biti plan modernizacije i plinofikacije Rafinerije. Plan mora biti završen do kraja siječnja sljedeće godine. - grad Slavonski Brod i njegova okolica moraju dobiti posebni status kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd.

Ovaj zahtjev treba biti usklađen i realiziran sa izradom proračuna RH za 2017. godinu. - JANAF će otvoriti zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava te kompletan profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti u zakladu. Ukoliko do ispunjenja ne dođe građani će pokrenuti aktivnosti građanskog neposluha koji uključuju i blokadu granice. Rok za ispunjenje zahtjeva je tri tjedna.O Slavonskom Brodu jučer je bilo riječi i na aktualnom prijepodnevu u Saboru. Je li nakon tematske sjednice Odbora za zaštiti okoliša koja je održana u tom kradu sredinom lipnja i nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji na zaštiti okoliša sa Federacijom BiH, upitala je resornog ministra Slavena Dobrovića, SDPova zastupnica Marta Luc Polanc.