Kazalište

3 NAGRADE STIŽU U OSIJEK

Moje pjesme, moji snovi - najbolja predstava u području operete i mjuzikla

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć su dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2016. U Osijek stižu tri nagrade .

Moje pjesme, moji snovi - najbolja predstava u području operete i mjuzikla   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Radio Osijek / Republika.eu

Mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi“ osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Nine Kleflin večeras je proglašen najboljom predstavom u području operete i mjuzikla. Predstava je donijela nagradu i za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina – ona odlazi u ruke skupine glumaca koji igraju djecu.

Nagradu je za sporednu žensku ulogu u kategoriji najboljih dramskih ostvarenja dobila Radoslava Mrkšić. Nagradu joj je donijela uloga Anfise u Čehovljevoj predstavi „Tri sestre“ koju je na daske osječkog Hrvatskog narodnog kazališta postavio Nikola Zavišić.

„Nakon Unterstadta iz 2013. i 260 dana iz 2015., ostvarili smo sanjano...“ stoji u pozivnici HNK Osijek na konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o osvojenim nagradama i nagrađenima. 

U gledalištu zagrebačkoga HNK-a bio je i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji ne krije zadovoljstv uspjehom osječkih kazalištaraca. "Inge Appelt, Nela Kocsis i Danijela Pintarić samo su neki od večerašnjih laureata koji su također ili rođenjem ili životom usko vezani za Osijek", ističe Vrkić. Inge Appelt dobila je Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području drame. Nela Kocsis nagrađena je za glavnu žensku dramsku ulogu u predstavi "U agoniji", dok je glumačko-pjevačku Danijela Pintarić dobila za Tanyu (ali i ulogu Ružice) u mjuziklu “Legenda Ružice grada”.

Članovima osječkog ansambla pripala je i čast da vode svečanost dodjele Nagrade hrvatskoga glumišta. Šaroliki glazbeno-scenski performans ove je godine vodio glumački par iz HNK-a Osijek Aleksandar Bogdanović i Aljoša Čepl. U programu su, kao i svake godine, sudjelovali svi ansambli HNK-a te njihovi brojni gosti. Svečanost je tematski bila posvećena 400. obljetnici smrti najvećeg svjetskog dramatičara Williama Shakespearea.

Nagradu hrvatskog glumišta 1992. utemeljili su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), Hrvatska radio televizija i Večernji list, s suutemeljiteljima Ministarstvom kulture, Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, HNK-a u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Za 24. nagrade Hrvatskog glumišta prijavljena je ukupno 81 predstava.

IZVOR: Radio Osijek