Događanja

"GOSPODARENJE OTPADOM 2016."

Počeo Simpozij o gospodarenju otpadom

U Staroj gradskoj vijećnici otvoren je 14. Međunarodni znanstveno-stručni simpozij "Gospodarenje otpadom Zagreb 2016."

Ilustracija   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Dvodnevni simpozij na kojem sudjeluju stručnjaci iz nekoliko zemalja svijeta, o jednoj od najužarenijih tema u gradu Zagrebu, otvorio je gradonačelnik Milan Bandić koji je pritom poručio da je simpozij način kako riješiti spomenuti problem:

Grad Zagreb je prvi u Hrvatskoj sanirao odlagalište na Jakuševcu, Grad Zagreb je napravio prvi pročišćivač otpadnih voda, Grad Zagreb čeka odluku ministarstva, a mislim da je zrelo da se nakon šest godina donese plan gospodarenja otpadom RH, kako bismo to mogli implementirati u svoju odluku i donijeti na razinu grada", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ponovno se postavilo pitanje odlagališta otpada na Jakuševcu. Iako su građanima isplaćene naknade za umanjenu kakvoću življenja, novinari su gradonačelnika pitalo što je s onima koji su i dalje nezadovoljni. Evo što je odgovorio:

"Jakuševac ima dozvolu za odlaganje i odvaja se otpad po najmodernijoj sanaciji u Europi. Mi smo napravili kao što su sanirane deponije u bilo kojem dijelu EU-a", kaže Bandić. Sljedeća faza je, tvrdi gradonačelnik, izgradnja centra za gospodarenje otpadom. Koja tehnologija će se koristiti još se ne zna, sve će biti napravljeno u suradnji s resornim ministarstvom, dodaje gradonačelnik:

"Ne smijemo fulati u tri stvari: izboru tehnologije, kapacitetu i modelu financiranja", objašnjava Bandić. Iako rješenja za gospodarenje otpada još uvijek nema, gradonačelnik poziva građane da sami kod kuće naprave prvi korak i krenu s odvajanjem otpada:

"Uvijek će biti dežurnih kritizera, ali ne možemo nabaviti ekološke infrastrukture, onoliko koliko može naša nesvijesnost da trpamo sve u isti koš, riješiti problem", ističe Bandić. O čemu će stručnjaci za otpad idućih dana raspravljati otkrila nam je direktorica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić:

"Cilj Simpozija je analizirati postojeće sustave gospodarenja otpadom, definirati što kvalitetniju podlogu za donošenje odluka u pojedinim segmentima za gospodarenja otpadom na razini države, regionalne i lokalne samouprave i gospodarskih subjekata, naći smjernice za što kvalitetnije gospodarenje otpadom", rekla je Sandra Tucak Zorić. Na simpoziju će sudjelovati stručnjaci iz osam zemalja svijeta koji će prenijeti iskustva svojih zemalja kada je u pitanju gospodarenje otpadom:

"Oni će nam prenijeti njihova iskustva, pomoći će nam u tome da vidimo dokle su oni došli sa svojim sustavom gospodarenja otpadom i kako bi mogli realizirati naše. Naš sustav nije realiziran dobro, a on se ne odnosi samo na Zagreb, nego na cijelu Republiku Hrvatsku", ističe Sandra Tucak Zorić.