Gospodarstvo

"NA DOBITKU JE POSLODAVAC"

HURS za rast ‘minimalca‘ na 3.100 kuna neto

U sjeni pregovora o visini minimalne plaće za 2017. godinu Hrvatska udruga radničkih sindikata izašla je sa svojim prijedlogom.

Ozren Matijašević   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Kako je naveo predsjednik HURS-a Ozren Matijašević, povećanje minimalca s 2.496 neto na 3.100 kuna, uz zadržavanje doprinosa na tisuću kuna, išlo bi na ruku i poslodavcima i zaposlenima.

''Na dobitku je poslodavac, jer mu je smanjen trošak da bi postigao cilj da ima zadovoljnijeg radnika. Na dobitku je radnik, jer u neto iznosu dobit će nekih 550, 560 kuna više. Ostvaruje se i proklamirani cilj i za te radnike da imaju za tih petsto i nešto kuna veću potrošnju. A država nije oštećena. Proračun se ne može smatrati ugroženim, jer će se manje ubirati. Ubire se isto kao i po postojećem zakonu'', naveo je Matijašević.

Na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava socijalni partneri načelno su se usuglasili oko rasta minimalne plaće, ne i iznosa o čemu će još razgovarati. SSSH i NHS traže da minimalac umjesto trenutnih 3.120 kuna bruto bude u visini 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, odnosno 3.869 kuna.