Gospodarstvo

20 GODINA REGIONALNOG UREDA HUP-a OSIJEK

HUP respektabilna snaga poduzetnika i hrvatskoga gospodarstva

Regionalni ured Hrvatske udruge poslodavaca u Osijeku obilježio je 20. godišnjicu postojanja. Prva je to regionalna podružnica HUP-a u Hrvatskoj osnovana 3 godine nakon osnutka središnjega ureda u Zagrebu 1993. godine. HUP je interesna organizacija utemeljena na dobrovoljnom članstvu, koja zastupa interese privatnoga sektora, a s odmakom od 20 godina u njegovom vodstvu danas s ponosom ističu kako su uspjeli od anonimne organizacije prerasti u etabliranu, respektabilnu snagu poduzetnika, poslodavaca i hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

HUP respektabilna snaga poduzetnika i hrvatskoga gospodarstva

Afirmacija privatnoga poduzetništva na principima etičnosti u poslovanju, fer tržišnog natjecanja, socijalne odgovornosti, kao i snažnog djelovanja protiv birokracije, politizacije, korupcije i nepotizma bila je i ostat će naša trajna misija, poručuju iz regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Osijek. Ističu kako su izuzetno zadovoljni dosadašnjim djelovanjem i razvitkom udruge, ali i kako je pred njima još puno posla.

"Mi ćemo zaista ostati dosljedni našim temeljnim programskim određenjima i statutarnim, da budemo vrlo glasan zagovornik i odvjetnik poduzetničkih interesa, raditi na reafirmaciji privatnog poduzetništva kao temelja zdravog gospodarstva, ali i zdravoga društva", poručio je Bernard Jakelić, direktor HUP-a Osijek i zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Od svojih prvih početaka do danas osječki je HUP bio perjanica Udruge na nacionalnoj razini. Iz Osijeka su i dva utemeljitelja nacionalnog HUP-a.

To su Nikola Bilandžija i Janoš Seleši.

"Iako nam je jako teška situacija ovo što stoji ispred nas, a i iza nas, nije baš bilo jednostavno, ali uz udrugu nam je sigurno puno lakše. Puno ulažu svi truda u našu izobrazbu, a to je nama poslodavcima izuzetno bitno", kazao je Janoš Seleši.

Budućnost je na mlađim generacijama. Za novoga predsjednika Izvršnoga odbora osječkoga HUP-a izabran je Denis Sušac, suvlasnik tvrtke Mono iz IT sektora.

"Mislim da možemo preslikati neke recepte uspješne koje imamo ovdje u lokalnoj zajednici, u IT niši iz koje ja dolazim, preslikati šire na privredu, dići razinu obrazovanja koju imamo, poboljšati znanje kadrova koje dobivamo i dići kompletno poslovnu infrastrukturu u gradu i okolici, kako bismo omogućili lakše poslovanje svim tvrtkama članicama", naglasio je Sušac.

Osječka podružnica HUP-a pokriva 5 slavonskih županija i okuplja oko 600 članica. Na državnoj razini u HUP-u učlanjeno je 6 tisuća trgovačkih društava.

Hrvatska udruga poslodavaca najviši je legitimni nositelj interesa poslodavaca u partnerskim odnosima vlasti i sindikata, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini.

"Poduzetnici kroz razne programe upravo Hrvatske udruge poslodavaca sudjeluju zapravo u svjetskom tržištu na način da provode stalnu edukaciju, prate, imaju iskustva, i ta iskustva uspješno naravno prenose na poduzetnike. Ono što u narednom razdoblju, zaključak je svih, da se mora mijenjati obrazovni sustav. Jer, činjenica  da s jedne strane imamo preko 200 tisuća nezaposlenih, ali s druge strane, da tržište rada u Hrvatskoj traži preko 200 tisuća ljudi, koji odmah imaju radno mjesto, naravno uz odgovarajuće kompetencije, osposobljenost, znanje i iskustvo, dovoljno govori samo po sebi", ustvrdio je Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Ključ uspjeha svake organizacije su ljudi. Kako bi se to ostvarilo HUP već godinama provodi PUMA - program usavršavanja menadžera, a pokrenuli su i projekt studentske stručne prakse.

U povodu 20. godišnjice postojanja zaslužnim su pojedincima, utemeljiteljima HUP-a, prvim članicama i institucijama s kojima Hrvatska udruga poslodavaca surađuje uručene prigodne plakete. Održana je i panel rasprava «Kreativnošću i znanjem do konkurentnosti»