Gospodarstvo

PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

Vlada i sinidkati nisu potpisali sporazum o povećanju osnovice

Vlada i sindikati nakon višesatnih pregovora jučer nisu postigli dogovor pa sporazum koji je bio najavljen na kraju nije potpisan.

Ministar Ćorić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Podsjetimo, pregovori su završili u petak dogovorom o povećanju osnovice plaće zaposlenih u javnim službama za tri posto u travnju te potom za tri posto u studenome 2017. Pregovori se nastavljaju, a ishod je neizvjestan budući da Vladin pregovarački tim dovodi u pitanje pravnu valjanost sporazuma iz 2009. godine.

"Pravna narav dokumenata je dvojbena i u tom kontekstu, ni u kojem trenutku, mi nismo mogli kao Vlada, u rješenje ovog problema ići s pretpostavkom da to nije tako. S druge strane stav sindikalne strane je drugačiji po tom pitanju i u tom kontekstu ni jedna ni druga strana, odnosno sindikalna strana nije bila spremna na kompromis po ovom pitanju", izjavio je ministar rada Tomislav Ćorić. "Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri, ono što smo dogovorili u petak nisu željeli potpisati i Vlada je tražila od nas da se odreknemo osnovice u 2016. godini, znači da se odreknemo onih 6 povećanja, odnosno da se odreknemo sporazuma na što apsolutno ne možemo pristati", izjavio je predstavnik zdravstvenog sindikata Stjepan Topolnjak.